Buitenlandermaatregel zet Serie A op zijn kop

7 mei 2001

De beslissing van het Corto Federale om met onmiddellijke ingang buitenlanders van buiten de EU hetzelfde te behandelen als buitenlanders binnen de EU, heeft tot felle, uiteenlopende reacties geleid. Zowel de tegenstanders als de voorstanders kregen op de eerste speelzondag na de controversiële uitspraak gelijk.
Totnogtoe mochten Italiaanse clubs maximaal vijf spelers van buiten de EU onder contract hebben staan. Twee van hen moesten noodzakelijk op de tribune plaatsnemen want op het wedstrijdformulier was een aantal van maximaal drie ‘extracomunitari’ toegestaan.

In deze beperkende maatregel lag de bron van het ‘valse paspoortenschandaal’ dat eerder dit seizoen aan het licht kwam. Onder meer de Zuid-Amerikanen Veron (Lazio) en Recoba (Inter) waren door hun clubs van valse paspoorten voorzien, zodat een speler extra van buiten de EU opgesteld kon worden.

De spelers van buiten de EU waren daarop een gerechtelijke procedure gestart. Ze wilden voortaan hetzelfde behandeld worden als buitenlanders binnen de EU. De huidige maatregel was naar hun zeggen discriminerend.

Afgelopen donderdag werden de spelers door de Corte Federale in het gelijk gesteld. Met onmiddellijke ingang zou de beperkende maatregel ingetrokken worden.

Veel clubs met vijf ‘extracomunitari’ zagen het als een daad van gerechtigheid. De voorzitter van de Italiaanse spelersvakbond AIC, Campana, was het op zich eens met de opheffing van de maatregel, maar noemde het tijdstip belachelijk: ‘Waarom nietgewacht tot het eind van het seizoen. Om zo’n maatregel zes wedstrijden voor het einde van het seizoen door te voeren is een dwaasheid. Een vorm van competitievervalsing.’

Clubs die met het oog op de maatregel het aantal ‘extracomunitari’ in hun selectie beperkt hadden gehouden, waren nu in het nadeel. Zoals Juventus dat slechts Tudor, O’Neill en Kovacevic als niet-EU-buitenlanders tot zijn beschikking heeft. Vice-voorzitter Roberto Bettega was furieus: ‘Ze kunnen ook wel opeens beslissen dat we voortaan met drie doelen gaan spelen’, reageerde hij met enig gevoel voor overdrijving.

Zijn angst werd echter gisteren in de topper Juventus-Roma al bevestigd. Door het opheffen van de maatregel was het Roma mogelijk geworden om naast de basisspelers Samuel, Cafu en Batistuta, nu ook Assunçao en Nakata op de bank te zetten. Ze vielen beiden in de 60ste minuut bij een 2-0 achterstand in. De Japanner Nakata scoorde al snel de 2-1 en liet in de blessuretijd een schot los, dat Van der Sar in de problemen bracht, waarna Montella van dichtbij de gelijkmaker scoorde. Daardoor bleef de voorsprong van Roma zes punten op Juventus en lijkt het kampioenschap beslist.

Lazio volgt op vijf punten. Daar zat gisteren, dankzij de maatregel, voor het eerst de jongen Ghanees Ola op de bank. Een symbolische daad van de huidige landskampioen, die zo de eigen racistische aanhang wilde laten zien dat de club niet geassocieerd wenst te worden met rassendiscriminatie.