Juridische procedure tegen transferakkoord

23 mei 2001

Aanstaande maandag 28 mei wordt om 9.30 uur in Brussel de juridische procedure ingeleid tegen het akkoord tussen de Europese Commissie en de UEFA. De procedure wordt door de FIFPro geïnitieerd op verzoek van een groot aantal profvoetballers uit verschillende Europese landen.

De spelers voelen zich benadeeld door het nieuwe transferakkoord en vragen zich af of het rechtsgeldig is. In een verkorte procedure wordt de rechter de vraag voorgelegd of het mogelijk is dat de Europese Commissie een privaatrechterlijke instantie, te weten de FIFA, de bevoegdheid kan geven regels op te stellen die afwijken van het Europese recht en het Bosman-arrest.

De FIFPro heeft voor deze zaak mr. Luc Misson uit Luik ingeschakeld. Hij was ook de advocaat van voormalig voetballer Jean-Marc Bosman. Misson wist in 1995 met het Bosman-arrest bij het Europese Hof te bewerkstelligen dat er een einde kwam aan transfersommen na afloop van een contract.

De prejustitiële beslissing van de rechter moet er voor zorgen dat de FIFA op 6 en 7 juli, tijdens een congres in Buenos Aires, de bekrachtiging van het nieuwe transfersysteem uitstelt.

Overigens hebben FIFA en UEFA, de FIFPro en de Europese Commissie grote problemen met de uitwerking van het akkoord over de nieuwe transferregels. Nog steeds bestaan er veel onduidelijkheden over de wijze van de compensatie van de opleidingskosten en de samenstelling van de arbitragecommissie die een uitspraak doet bij geschillen tussen club en speler.