Nederlanders in de Premiership

3 juni 2001

Voor veel spelers is de Engelse Premiership momenteel ‘s werelds meest aantrekkelijke competitie. Zestien Nederlandse spelers hadden het afgelopen seizoen het geluk in dit voetbalparadijs te mogen uitkomen. Hun prestaties op een rijtje.
JAAP STAM voegde al weer zijn derde landstitel met Manchester United aan zijn erelijst toe. Stam was lang geblesseerd, maar kwam uiteindelijk nog tot 15 competitiewedstrijden.
RAIMOND VAN DER GOUW was bij de titelhouder weer een tevreden bankzitter. Als elk jaar kwam hij toch weer tot een behoorlijk aantal optredens: 10 keer in de competitiewedstrijden.

De ‘treble’ was er dit jaar voor SANDER WESTERVELD, die met Liverpool de League Cup, de FA Cup en de UEFA Cup won. Bovendien plaatste Liverpool zich voor de Champions League. Westerveld miste geen duel en speelde 38 competitiewedstrijden.
ERIK MEIJER viel in het begin van het seizoen 3 keer in, maar vertrok – na uitgeleend te zijn aan Preston North End – na de winter naar Hamburger SV.

Teleurstellend was het jaar voor Arsenal dat uiteindelijk naast alle prijzen greep. DENNIS BERGKAMP was geen eerste keus meer bij de Gunners, kwam via invalbeurten toch nog tot 25 wedstrijden, waarin hij 3 keer scoorde.

Voor de Nederlandse kolonie bij Chelsea was het seizoen wisselvallig. JERREL HASSELBAINK deed van zich spreken door in 35 wedstrijden 23 keer te scoren en topscorer van Engeland te worden.
MARIO MELCHIOT kwam in zijn tweede jaar bij Chelsea tot 31 wedstrijden.
ED DE GOEY speelde aanvankelijk alles, maar verloor de tweede seizoenshelft zijn basisplaats (15 wedstrijden).
WINSTON BOGARDE tenslotte, kwam door blessures maar tot 9 wedstrijden.

Grote verrassing in Engeland was Ipswich Town, dat zich net als Chelsea voor het UEFA Cup-toernooi wist te plaatsen. FABIAN WILNIS speelde 29 keer, waarin hij 2 keer scoorde.
MARTIJN REUSER werd aanvankelijk op de bank gelaten, maar pakte aan het eind van het seizoen zijn kansen: in 26 wedstrijden scoorde hij 6 keer.
Ook NABIL ABDALLAH kwam bij Ipswich nog tot 2 wedstrijden.

WILLEM KORSTEN kreeg aanvankelijk – mede door blessures – weinig kansen bij Tottenham Hotspur, maar sloot het seizoen met twee doelpunten tegen Manchester United bijzonder hoopvol af: 14 wedstrijden, 3 doelpunten.

GEORGE BOATENG was ook dit jaar weer een vaste waarde bij middenmoter Aston Villa: 32 wedstrijden, 1 doelpunt.

ROBERT MOLENAAR kreeg na hersteld te zijn van een ernstige knieblessure geen kansen meer bij Leeds United. Hij vertrok tijdens het seizoen naar Bradford City, waar hij degradatie niet wist te voorkomen: 21 wedstrijden, 1 doelpunt.

Ook GERARD WIEKENS degradeerde met Manchester City naar Division 1. Wiekens, die zijn contract dit jaar verlengde, speelde 34 wedstrijden waarin hij 2 keer scoorde.