Griekse spelersorganisatie wil aandeel transfers voor algemeen belang

6 juli 2001

Antonis Antoniadis was ooit de spits van Panathinaikos in de Europacupfinale van 1971 tegen Ajax. De huidige voorzitter van de Griekse spelersorganisatie PSAP lanceerde een opvallend voorstel.
De lange spits zet zich sinds het einde van zijn spelerscarriere in voor de belangen en de werkomstandigheden van de Griekse voetballers. Spelers – worden waar nodig – gratis bijgestaan met juridisch advies.

De wijze waarop Griekse makelaars buitenproportionele vergoedingen opstrijken zonder het voetbal in zijn algemeenheid te dienen, is de voormalige aanvaller een doorn in het oog.

Antoniadis is nu met een opmerkelijk voorstel gekomen:

– als een speler een contract tekent zou 25% van het netto-inkomen ten goede moeten komen van een door de PSAP beheerd spelersfonds
– als een speler van een land naar een ander land getransfereerd wordt, zou het percentage ten goede moeten komen van de spelersorganisatie van het land van waaruit de speler vertrekt
– als een spelersmakelaar zijn financiele verplichtingen niet zou nakomen, zo hoopt Antoniadis, dan zou de FIFA het contract als ongeldig moeten verklaren.