De winterwindow 2011 voor het laatst onbeperkt?

6 januari 2011

Sinds 2001 kennen wij twee registratieperiodes, in welke de spelers van club kunnen veranderen. De eerste na het seizoen en de tweede in de maand januari.

Het is die tweede, dus de nu lopende transferperiode, die straks wel eens behoorlijk beperkt zou kunnen worden.

De Europese Commissie heeft namelijk de FIFA en FIFPro laten weten dat juist de winterwindow een van de onderwerpen is die zij de komende periode aan een grondige studie wil onderwerpen. Een studie, waarbij men de juridische en economische aspecten belicht wil zien.

De Europese Commissie heeft zich laten ontvallen bepaald niet blij te zijn met het grote aantal overgangen in de winterstop. Zij wil onderzoeken of zich dit wel verdraagt met fair play, waarmede wordt gedoeld op, in haar ogen, mogelijk ongewenste competitiebeïnvloeding, of zelfs vervalsing. In informeel verband werd door de Commissie eerder geopperd dat zij het aantal overgangen in de winterwindow bij voorkeur zou willen beperken tot incidentele transfers. Om dat te realiseren zou de FIFA beperkende voorwaarden moeten opnemen in haar regulations. Het zou dan zo maar kunnen zijn dat een club in de winterstop alleen nog maar een vervanger zou kunnen aantrekken voor een serieus geblesseerde speler.

VVCS directeur Louis Everard reageert: “Het moge voor zich spreken dat de VVCS juist voorstander is van een maximale bewegingsvrijheid van de spelers. In haar ogen vormen de huidige twee windows al een forse beperking. De VVCS heeft de FIFPro, partij bij het overleg met FIFA en Europese Commissie, nadrukkelijk gevraagd hierop toe te zien”.