Beekmans en Wau doen commerciele ervaring op bij SC Cambuur

13 januari 2011

Paul Beekmans en Nuelson Wau wonen nog net niet samen, maar verder vertonen hun levens de nodige overeenkomsten. Niet alleen zijn het teamgenoten, ze volgen ook samen de MBO opleiding commercieel medewerker/junior accountmanager aan de VVCS Academy. Daarnaast lopen ze ook nog beiden stage bij het zelfde bedrijf. Namelijk hun eigen voetbalclub; SC Cambuur. Tijd voor een dubbelinterview.

 

Paul en Nuelson, het was de laatste tijd een beetje onrustig bij jullie club. Hebben jullie daar veel last van gehad?

Paul: ‘Het is nooit leuk als je club in financiële problemen zit. Maar gelukkig heeft het bestuur dit goed kunnen oplossen met de gemeente. Het enige dat wij in zo’n situatie kunnen doen is hard trainen en wedstrijden winnen. Dat is niet alleen voor de club goed, maar ook voor jezelf.’

Nuelson: ‘Ik ben het wel eens met Paul. Alleen kom ik net terug van een zware blessure. Hierdoor had ik niet de mogelijkheid om mij op de wedstrijden te focussen. Je gaat dan automatisch toch ook denken aan je eigen toekomstperspectief, mocht het onverhoopt misgaan met de club. Ik heb me daarom best wel wat zorgen gemaakt. Gelukkig is het goed gekomen. Zelf ben ik nu ook weer fit en kan ik me samen met mijn teamgenoten volledig richten op de 2e seizoenshelft.’

 

Dat wordt dus een belangrijke periode. Want ook de opleiding heeft binnenkort examens, toch?

Paul: ‘Gelukkig zijn wij als voetballers wel gewend om met druk om te gaan, ha,ha. Nee, even serieus. Op school hebben ze de examens gelukkig goed verdeeld. Hierdoor krijg je niet alle examens in één keer, maar worden ze verdeeld over de gehele opleiding. Binnenkort hebben we bijvoorbeeld eerst het examen Marketing en een maand later doen we het examen Engels.’

Nuelson: ‘Ik zie er niet tegenop. Zodoende krijg je een bevestiging of je al dan niet goed bezig bent. Ik doe deze opleiding omdat ik een diploma wil halen. En dit kun je alleen halen als je af en toe een examen doet, toch? Ik ga trouwens voor minimaal een 8 voor mijn examen Marketing. Zo perfectionistisch ben ik dan ook wel weer, ha,ha.’

 

Jullie doen de stage bij de club. Hoe bevalt dat?

Paul: ‘Dat is echt ideaal. Doordat wij telkens wisselende trainingstijden hebben, is het best lastig om een goede planning te maken voor de uren dat je stage moet lopen. De club snapt dit natuurlijk ook en houdt daar rekening mee. Ook komt het wel eens voor dat er een training uitvalt. Als het dan uitkomt, loop ik een paar uurtjes mee met de commerciële afdeling.’

Nuelson: ‘Ook ik vind het perfect. Onze algemeen directeur Alex Pama is een beetje onze leermeester. Hij heeft de nodige ervaring en kan ons wegwijs maken op het commerciële gebied. Ook van de andere personeelsleden van de commerciële afdeling leren we veel.’

 

Wat leren jullie dan zoal?

Beiden: ‘Voordat wij deze opleiding deden, praatten we na de wedstrijd altijd wel met enkele sponsoren. Als we dat nu doen, dan hebben we het niet alleen over voetbal, maar ook over het bedrijf van de sponsor. Ook zien we de sponsoravonden niet meer als een verplicht nummer, maar meer als een mogelijkheid om ons eigen netwerk uit breiden. Hiervan profiteert SC Cambuur dan ook weer. Om maar eens een populaire commerciële term te gebruiken: een win-win situatie. We leren snel hé. Ha,ha.’