Nederlandse enclave in het Roergebied

6 augustus 2001

Iedereen kent de Nederlandse enclaves van Barcelona, Chelsea, Glasgow Rangers en Schalke 04. Maar ook een tree lager zijn er interessante samenscholingen van Nederlands talent te vinden. Zo trok KFC Uerdingen 05 afgelopen week met ex-Fortunees Brenny Evers zijn vierde Nederlander aan.
Het begrip ‘Regionalliga’ ruikt naar amateurvoetbal. Maar wie in Uerdingen bij het Grotenburg-Stadion een kijkje neemt, voelt aan alles dat hier een professionele organisatie gehuisvest is. Maar liefst 34.500 toeschouwers kunnen plaatsnemen in het stadion en die zaten er ook tweewekelijks toen de club 5 jaar geleden met onder andere Jan Heintze en Erik Meyer in de 1. Bundesliga uitkwam.

De club is nu afgezakt naar de 3. Bundesliga, zoals de Regionalliga vanaf volgend jaar moet gaan heten. Maar de Pokalsieger van 1985 – in de Europacup reikte de club vervolgens tot de halve finale – wil weer omhoog. Met een Nederlandse kern. Trainer Jos Luhukay (ex-VVV, SVV en RKC) speelde vorig jaar al met verdediger Maurice Koenen (ex-VVV, zie foto) en voegde daar deze zomer Anton Vriesde aan toe.

De Hagenees, die bij MVV niet voor een nieuw contract in aanmerking kwam, vormt met Koenen voortaan het centrale verdedigingsduo. Vriesde was in de met 2-0 gewonnen seizoensopening tegen Dresdner SC volgens het sportblad Der Kicker einfach überragend. Het leverde hem een uitverkiezing in het sterrenelftal op. Ook de tweede wedstrijd tegen Fortuna Köln werd gewonnen (Vriesde weer in Kickers sterrenelftal) en dus ligt Uerdingen volledig op koers.

Eenvoudig zal het niet worden om te promoveren want met Eintracht Braunschweig, Wattenscheid, Rot-Weiss Essen, FC Magdeburg en Fortuna Düsseldorf zijn er meer sleeping giants die het verloren terrein willen goedmaken.

Een vierde Nederlander moet nu de ambities van Uerdingen verder versterken. Afgelopen week tekende Brenny Evers voor de club van Luhukay.

Evers: ‘Ik ben vorig jaar uitgeleend aan Helmond Sport, maar kwam aan het eind van het seizoen zowel bij Fortuna als bij Helmond niet voor een nieuw contract in aanmerking. Ik was voor mezelf aan het trainen in afwachting van een nieuw avontuur, toen Sjef Blatter van de VVCS me twee weken geleden belde. Of ik over anderhalf uur in Uerdingen kon zijn. Ik heb daar die avond een proefwedstrijd gespeeld tegen een amateurploegje en later nog een half uur tegen Fenerbahce. Ze waren tevreden: afgelopen vrijdag kon ik een 2-jarig contract tekenen.’

‘Zaterdag zat ik nog op de bank maar vrijdag tegen SC Paderborn 07 zal ik hoogstwaarschijnlijk als rechtsback debuteren. Dan spelen we met drie Nederlanders in de defensie. Ik ben hier heel blij mee.’