Ook Zuid- en Middenamerikaanse spelers organiseren zich steeds beter

12 augustus 2001

De FIFPro, de internationale spelersvakbond, is in korte tijd uitgegroeid van een West-Europese organisatie tot een mondiaal netwerk. Het afgelopen jaar is met name getracht om in de chaotische wereld van het Zuid- en Middenamerikaanse voetbal enige structuur aan te brengen.
Van oudsher is Chili binnen de FIFPro het land waarin de spelers zich het beste hebben georganiseerd. Carlos Soto Olivares heeft met Sifup een organisatie neergezet die in alle voor spelers belangrijke kwesties meedenkt, meepraat en meebeslist. Soto Olivares steekt ook veel energie in het begeleiden van andere Zuid-Amerikaanse landen die trachten een vergelijkbare organisatie op te richten.

Soto Olivares: ‘Argentinië, Brazilië en Uruguay hebben al enige tijd een spelersvakbond. Brazilië heeft er zelfs twee: één in Rio de Janeiro en één in Sao Paulo. In Argentinië bestaat de Futbolistas Argentinos Agremiados onder leiding van Sergio Marchi, een wat formele organisatie net als de bond in Uruguay. Binnenkort komen deze vier landen voor een vergadering in Chili bijeen. In Peru is men op dit moment bezig met de oprichting van een vakbond.’

Niet overal is het even makkelijk om een organisatie van de grond te krijgen. Soto Olivares: ‘In Bolivia is de oprichting mislukt. Columbia – kersverse winnaar van de Copa America – heeft geen vakbond en het zal duidelijk zijn dat hier ook weinig mogelijkheden toe zijn, gezien de politieke situatie waarin het land verkeert. In Paraguay is een gebrek aan organisatie en vanuit Ecuador en Venezuela zijn er geen initiatieven vernomen.’

Zeer hoopvol zijn daarentegen de berichten uit Mexico, waar de Nederlandse FNV zijn ervaring beschikbaar heeft gesteld. Ook Soto Olivares heeft in talrijke gesprekken een goede indruk gekregen van de organisatie.

José Maria Huerta Carrasco is de president van de Mexicaanse Asociacon de Futbalistas Profesionales. Carrasco laat in een schrijven weten dat zijn organisatie geen strijdgroep wil zijn, maar ‘een autonome instelling die waardigheid wil verlenen aan de voetballer’.

‘We willen de Mexicaanse voetballer aansporen om op te komen voor zijn rechten en tegelijkertijd van hem te eisen dat hij voldoet aan zijn verplichtingen. Dat wil zeggen: eerst prof te zijn en vervolgens de eisen te stellen van een prof.’

De Mexicaanse spelersorganisatie zal naar alle waarschijnlijkheid a.s. december op het volgende congres officieel toetreden tot de FIFPro.