Voetbal in Oost-Europa door en door verrot

7 februari 2012

Vandaag is in Brussel het FIFPro Blackbook voor Oost Europa aangeboden aan Emine Bozkurt, de woordvoerdster sport voor de PvdA in het Europees Parlement.

Voor haar onderzoek heeft de FIFPro 3.357 professionele voetballers geïnterviewd. De uitkomsten zijn ronduit schokkend en bizar te noemen.

Bijna 12 procent van de in Oost Europa actieve profs zegt benaderd te zijn om uitslagen van wedstrijden “te regelen”, het zgn. match-fixing. Dit gebeurt dan door of in opdracht van criminele organisaties. Bepaald niet verbazingwekkend is het dat een derde van de spelers helemaal niet of te laat wordt betaald.


Gestegen met stip is ook het misselijkmakende geweld tegen spelers. Over de voorbeelden in Rusland berichtte het webteam van de VVCS al eerder. Nog omvangrijker blijkt dat probleem in Griekenland en Montenegro. Een op de drie spelers daar verklaart te zijn geconfronteerd met fysiek geweld op of buiten het veld.


De VVCS vindt het al tekenend dat het Blackbook niet door Platini cum suis in ontvangst werd genomen. Bij de UEFA sluit men de ogen voor deze misselijkmakende praktijken in Oost Europa.

Het zal een ieder duidelijk zijn dat spelers die geen salaris krijgen vatbaarder zijn voor dergelijke praktijken. Zij zijn in de ogen van de VVCS dan ook de slachtoffers die bescherming verdienen. Hoe? Heel simpel door allereerst te beginnen met het invoeren van een duidelijk en keihard licentiesysteem, dat clubs met achterstanden in de salarisbetalingen niet toestaat om in enig competitieverband uit te komen. De UEFA moet de nationale bonden dat dwingend opleggen.

De UEFA kan dus zeker niet langer volstaan met openen van een telefoonlijn en wachten tot benaderde en bedreigde spelers zelf bellen. Overigens, de spelers die zich meldden, werden ook nog eens bestraft met een lange schorsing. Het zijn juist de spelersvakbonden die hierin een actieve rol moeten krijgen. Zij hebben het contact met en het vertrouwen van de spelers en moeten hun verantwoordelijkheid pakken. hierover is de VVCS voor wat betreft Nederland al in gesprek met de KNVB.

Ook Europol zal haar houding ingrijpend moeten wijzigen. Beleidsbepalende functionarissen lieten optekenen dat match fixing kan worden voorkomen door “het goed opleiden en vormen van de spelers”. Hoezo wereldvreemd?

 http://www.youtube.com/watch?v=sG1f-v88-kU