Edwin de Kruyff aan de slag bij de VVCS

7 september 2001

Afgelopen zomer kwam er door een knieblessure een einde aan de carrière van Edwin de Kruyff. De Kruyff, die in zijn profloopbaan uitkwam voor FC Utrecht, De Graafschap, FC Groningen en Veendam, zal echter in de voetballerij werkzaam blijven. De frêle middenvelder van weleer is inmiddels als spelersbegeleider aan de slag gegaan bij de VVCS.
Hoewel hij pas 31 jaar is, loopt Edwin De Kruyff alweer een eeuwigheid mee. Debuteerde als 17-jarige aan de zijde van Frans Adelaar en John van Loen in FC Utrecht, speelde in Jong Oranje en kwam uit in Europa Cupduels.

Het laatste deel van zijn carrière verbleef De Kruyff in Noord-Nederland. De Kruyff: ‘In 1995 deed FC Utrecht me een verlaagde aanbieding zonder ontslag voor me aan te vragen, waardoor ik al vóór het Bosman-arrest een transfervrije status had. Daar heb ik van geprofiteerd door naar FC Groningen te gaan. Ik kon ook naar Roda JC, maar met Babangida zou de concurrentie daar groter zijn.’

Mede door allerlei blessures werd Groningen sportief niet wat hij ervan verwachte. De Kruyff voelde zich echter inmiddels in de provincie thuis, woonde er ook, en vertrok in 1997 naar Veendam. ‘Daar heb ik een hartstikke leuke tijd gehad. Het eerste jaar ging het sportief ook goed, totdat ik in het derde jaar mijn kniepees afscheurde. Pas aan het eind van het afgelopen jaar raakte ik fit, maar Veendam wenste mijn aflopende contract niet te verlengen. Ik ben daarop naar Emmen gegaan, heb daar de maand juli ook de voorbereiding meegemaakt, maar bij de keuring werd toch een afwijking in de knie geconstateerd. Er was kalkvorming ontstaan, waardoor betaald voetbal niet langer verantwoord was. De artsen hebben me echter verzekerd dat ik de belasting van het amateurvoetbal wel nog aankan. Ik ga komend seizoen dan ook spelen bij zaterdaghoofdklasser Sparta Nijkerk.’

Tijdens zijn gehele carrière is De Kruyff een trouw lid van de VVCS geweest. De Kruyff: ‘Ik heb de positie van de speler altijd belangrijk gevonden. Bij iedere club zat ik ook in de spelersraad. Je kunt daar goed werk doen. Naarmate je ouder wordt zie je dat steeds meer spelers naar je toe stappen om je raad te vragen. Dan help ik graag, ik heb dat altijd leuk gevonden. Bij mijn laatste contract ben ik geholpen door Edwin Olde Riekerink, van het aan de VVCS gelieerde Soccer Vision. Met hem kwam ik erover te spreken dat de begeleiding van spelers wel iets voor mij zou zijn. De wijze waarop zij werken spreekt me enorm aan. Edwin heeft me met de VVCS in contact gebracht en de gesprekken daar hebben me het gevoel gegeven dat we goed bij elkaar passen.’

De Kruyff gaat in eerste instantie aan de hand van de ervaren Arend Steunenberg de clubs in het noordelijk deel van Nederland bezoeken. De Kruyff: ‘Ik heb er enorm veel zin in. Je moet een speler ook werkelijk begeleiden, niet alleen interesse in hem tonen op het moment dat er een contract getekend moet worden. Joseph Oosting is de eerste speler met wie ik daadwerkelijk aan de slag gaat. Toen ik bij Emmen trainde liet hij al weten dat als ik afgekeurd zou worden, hij door mij begeleid wilde worden.’