John van den Brom nieuwe trainer-coach van Anderlecht

31 mei 2012

John van den Brom wordt de nieuwe coach van RSC Anderlecht. De 45-jarige Amersfoorter, voormalig trainer van AGOVV, ADO Den Haag en Vitesse, tekende bij Paars-Wit een contract voor de komende drie seizoenen. Hij volgt bij de landskampioen Ariël Jacobs op, die na vijf seizoenen RSCA vertrekt. In de bomvolle perszaal van het onlangs in Neerpede gebouwde trainingscomplex werd de succesvolle coach gepresenteerd aan de media.

John van den Brom liet tijdens de persconferentie het volgende optekenen: ’’Ik ben niet alleen heel blij, maar vooral ook trots dat een grote club als Anderlecht op mij een beroep doet.  Anderlecht staat voor mooi en goed voetbal. Ik garandeer uiteraard dat wij attractief voetbal zullen blijven spelen. Ik realiseer mij dat iedereen dat zal zeggen bij een eerste presentatie, maar neem van mij aan dit ik hier vol voor zal gaan. Met deze selectie kan je niet anders dan aanvallend voetbal brengen.”

De eerste kennismaking met zijn nieuwe club was meer dan positief: “De ontvangst in het huis van de voorzitter was echt hartelijk en wat ik daarna zag in Neerpede is echt fantastisch. Dit zeg ik terwijl ik voorheen als voetballer en nu als trainer toch echt heel wat gewend ben. Als je dat alles ziet, dan popel je gewoon om direct aan de slag te gaan.”

Van den Brom bleek direct zeer duidelijk over zijn sportieve ambities: “Ik wil de groepsfase van de Champions League halen en kampioen worden. We weten allemaal hoe belangrijk het is voor de club om in die competitie uit te komen. Het is een geweldige uitdaging. Hoewel een relatief korte periode resteert om de ploeg klaar te stomen gaan we er alles aan doen om die twee kwalificatierondes door te komen.

Van den Brom beklemtoonde ook dat hij van plan is de jeugd alle kansen te geven: “Ik zal zoveel mogelijk jonge spelers proberen in te passen. Bij elke club waar ik gewerkt heb, heb ik altijd  oog gehad voor de jeugd”, geeft hij aan. “Ik weet dat hier heel veel jong talent rondloopt en voor mij persoonlijk is het een uitdaging om hen de kans te geven om door te stromen. Tijdens de voorbereiding zal ik de kans krijgen om de U21, de generatie die het dichtst bij de A-ploeg zit, aan het werk te zien. Als die geen kans geeft, zul je ook nooit achter komen of ze goed genoeg zijn om in het eerste elftal te spelen”.

Uiteraard bleef ook zijn vertrek bij Vitesse niet geheel onbesproken: “Mij is meerdere malen heel duidelijk gemaakt dat ik een kansloze missie tegemoet ging bij deze club. De interesse van Anderlecht dateert van voor de aanvang van de play offs wedstrijden tegen RKC. Anderlecht, alsook mijn zaakwaarnemer Louis Laros en ik hebben dit keurig direct gemeld bij Vitesse. Aan Anderlecht heb ik vervolgens aangegeven pas na de laatste wedstrijd te willen praten. Ik was er toen al op gewezen dat het mislopen van Europees voetbal normaliter zou resulteren in ontslag. Kennelijk was na de 14de plaats van vorig seizoen de huidige 7de plaats niet goed genoeg… Tijdens onze trip met de selectie naar Suriname hoorde ik dat de clubs al een akkoord hadden bereikt over de afkoopsom. Dat was voor mij natuurlijk een meer dan duidelijk signaal dat ze mij liever kwijt dan rijk waren. Bizar was dat er vervolgens een stuk op de website van Vitesse verscheen waarin zowel Merab Jordania als ik uitgebreid geciteerd werden zonder dat wij  de redactie één woord hadden gewisseld. Je begrijpt dat een vertrek hierdoor bemoeilijkt werd omdat ik dan als leugenaar zou gelden. Een dag later heb ik vervolgens Anderlecht zelfs afgezegd. Toen ik direct daarna van één van de directe vertrouwenspersonen van Jordania wederom het dringende verzoek kreeg om het gesprek met Anderlecht te hervatten en dat er onder het dreigement dat bij gebreke hiervan de consequenties voor mij zouden zijn, was het voor mij meer dan duidelijk. Ik heb toen Herman van Holsbeeck laten weten beschikbaar te zijn. Na terugkomst uit Suriname heb ik mij thuis keurig omgekleed en ben direct met Louis doorgereden naar Brussel om de onderhandelingen te starten”.

Voorzitter Roger Vanden Stock toonde zich zeer verheugd met het aantrekken van John van den Brom: “Tenminste de komende drie jaar gaan wij samen aan de slag. Ik weet dat we als Anderlecht normaliter bepaald niet de gewoonte hebben om een zo langdurig contract af te sluiten, maar we hebben echt alle vertrouwen in de kwaliteiten van onze nieuwe coach. De toekomst zal leren of we hierin gelijk krijgen. Ik heb hierin in elk geval alle vertrouwen.”

John van den Brom werd in de besprekingen met Anderlecht bijgestaan door Louis Laros van de VVCS.