Hans van Arum nieuw bestuurslid VVCS

21 december 2001

Het afgelopen jaar namen Arend Steunenberg en Joop Korevaar afscheid als bestuurslid van de VVCS. De spelersorganisatie heeft de verandering aangegrepen voor een belangrijke verjonging. Tijdens de recente ledenvergaderingen werd de kandidatuur van Edwin de Kruyff en Hans van Arum door de leden aanvaard. De Kruyff werd reeds voorgesteld, nu is het de beurt aan de huidige spits van Go Ahead Eagles.

Deze maand wordt hij 35. Maar het aanvaarden van een bestuursfunctie bij de VVCS wil geenszins zeggen dat Hans van Arum het voetballen zelf onderhand wel gezien heeft. Van Arum: ‘Integendeel, ik wil zo lang mogelijk doorgaan. Mijn contract loopt af, maar ik heb nog altijd de drive om te scoren. Ik wil blijven spelen, hier in Deventer of ergens anders.’

Het scoren gaat Van Arum ook dit seizoen weer goed af. Een in november opgelopen blessure is echter de oorzaak dat de teller nog even op 7 doelpunten zal blijven staan. Van Arum: ‘Daar baal ik van, want zeker de laatste weken ging het goed. Ik ben een speler die het van zijn inzet en enthousiasme moet hebben. Door in de aanval te sleuren en te trekken kan ik iets teweegbrengen bij onze jonge ploeg. Dat ontbreekt er nu een beetje aan.’

Ook buiten het veld merkt Van Arum dat hij als routinier een rol kan vervullen. Van Arum: ‘Jonge spelers stappen steeds vaker op je af met allerlei vragen. Omdat hun contract afloopt, of omdat ze geen wijs worden uit hun salarisstrookje. Blijkbaar kom ik betrouwbaar over’, zegt de spits met enige zelfspot. ‘Maar ik vervul die rol ook graag. Ik vind het leuk om dingen voor de groep te organiseren. Ook leuke dingen, zoals teambuildingdagen.’

Van Arum stapte destijds als student bij Vitesse het betaald voetbal binnen: ‘Ik heb Havo gedaan, daarna Meao en Heao bedrijfseconomie. Die laatste opleiding heb ik overigens niet afgemaakt. Toen ik naar Willem II ging en meer reistijd kreeg was het niet meer te combineren. Ik heb toen wel nog een cursus Algemene Ondernemers Vaardigheden gevolgd. Maar studeren kan altijd nog, dacht ik, voetballen niet.’

Van Arum voetlt zich zeker geen alternatieve student. ‘Want ik ben ook gevormd door de voetbalwereld. Een prestatiegerichte wereld, waarin ik me steeds beter ben gaan thuisvoelen en waarin ik ook in de toekomst werkzaam wil blijven.’

Bij elke club waar Van Arum speelde maakte hij deel uit van de spelersraad. Van Arum: ‘Niet ieder seizoen, maar ik heb het wel altijd belangrijk gevonden. Bij Vitesse werd ik door jongens als Theo Bos en Frans Thijssen wegwijs gemaakt. Ook bij Willem II en RKC zat ik in de raad. Nu vorm ik bij Go Ahead met Marco Holster, Peter van der Kwaak, Jochem de Weerdt en Erik Redeker de spelersraad.’

De band met de VVCS heeft altijd bestaan. Van Arum: ‘De laatste jaren doe ik de contractbesprekingen zelf, maar voor allerlei andere zaken doe ik nog altijd een beroep op de VVCS. Je kan altijd bellen, over premies, over zakgeld op trainingskampen, allerlei dingen. Meestal helpt Ad Dieben me.’

Van Arum kent de kwetsbare positie van de voetballer: ‘Ik ben bij RKC ook bijna arbeidsongeschikt verklaard. Dan denk je vanzelf wel na over je situatie. Er zijn voldoende dingen die voor spelers nog beter geregeld kunnen worden. Daar kan voor mij een taak weggelegd zijn. Ik kan dat uitdragen aan de spelers.’

Het laatste zetje naar de VVCS kreeg Van Arum via twee collega’s: ‘John Lammers ken ik nog van RKC en met Edwin de Kruyff heb ik lang in Zeist gerevalideerd. Zo ben ik met de VVCS in gesprek geraakt. Ik denk dat dit werk mij zal liggen. Maar in het begin zal ik vooral moeten luisteren en langzaam mijn positie moeten bepalen.’