Wedstrijdervaring belangrijkste voor Bas Wijnen

27 mei 2002

Hij staat bekend als de-doelman-die-kanker-overwon, maar het wordt hoog tijd dat Bas Wijnen de mensen kan laten zien wat zijn keeperskwaliteiten zijn. Bij Go Ahead Eagles krijgt Wijnen volgend seizoen daartoe de gelegenheid.

Het afgelopen seizoen won Bas Wijnen alvast zijn eerste prijs: met het tweede van Vitesse werd het kampioenschap gepakt. Maar hij had meer reden om tevreden te zijn:

 

Wijnen: ‘Ik heb mijn eerste volledige seizoen gespeeld. Veel in het tweede gekeept, een paar keer bij het eerste op de bank gezeten. In het begin voelde ik me met sprongen vooruit gaan, later met kleinere stapjes. De laatste paar procent moet ik kunnen pakken door wekelijks te keepen.’

 

Om die reden werd hij door Vitesse, waar Wijnen nog tot 2004 onder contract staat, uitgeleend aan Go Ahead Eagles. Volgens John Lammers, die Wijnen namens de VVCS begeleidt, is de Deventer ploeg een goede keuze. Lammers: ‘Garanties krijg je natuurlijk nergens, maar als Bas laat zien wat hij kan, heeft hij een goede kans de nummer één te worden.’

 

Uitgerekend tegen Go Ahead Eagles maakte Bas Wijnen op 30 maart 2001 zijn rentree onder de lat, anderhalf jaar nadat

bij hem een vorm van botkanker was geconstateerd. De kanker die begon in zijn kuit bleek ook nog eens uitgezaaid te zijn naar zijn longen. Zijn gladde schedel was aanvankelijk een zelfgekozen modebeeld, maar nu het onvermijdelijke gevolg van de zware behandelingen die hij moest ondergaan. Na 12 chemokuren en 39 bestralingen was Bas weer ‘schoon’.

 

Natuurlijk zou Wijnen het aardig vinden als hij puur als keeper beschouwd zou worden, en niet voortdurend als de voormalige kankerpatiënt. Wijnen: ‘Maar dat zal wel nooit gebeuren. Dat zie je ook aan iemand als Lance Armstrong. Die heeft inmiddels toch al heel wat gepresteerd, maar blijft de man die kanker overleefde. Omdat het voor mij goed afgelopen is heb ik er ook niet zo’n problemen mee.’

 

Armstrong kwam ijzersterk terug als Tourwinnaar en ook Wijnen moet veel karakter gekweekt hebben in die moeilijke periode. ‘Dat wel, maar natuurlijk heeft de ziekte mij achterop geworpen. Ik zat destijds overal tegenaan, zowel bij Vitesse als de nationale selecties. Maar goed, ik ben pas 21 en heb nog alles voor me. Het belangrijkste is dat ik nu wedstrijdervaring opdoe’.

 

Aldus Bas Wijnen, die nog altijd de mode van de gladde schedel volgt. Maar niet voor lang meer: ‘Ik heb sinds anderhalf jaar een relatie met een kapster. Zij wil dat ik het nu maar eens laat groeien…’