Sander van Huijksloot loopt stage bij FIFPro

27 juni 2003

Eindhoven-speler Sander van Huijksloot gaat na de zomer stage lopen op het secretariaat van FIFPro in Gouda. De 27-jarige student aan de TU van Eindhoven hoopt volgend jaar met deze afstudeerstage zijn studie Technische Bedrijfskunde te kunnen afronden.

Van Huijksloot: ‘Ik ben nu negen jaar actief in het betaald voetbal en heb het altijd met mijn studie gecombineerd. Na de HAVO heb ik het VWO gevolgd, daarna een jaartje Bouwkunde en nu alweer zes jaar Technische Bedrijfskunde. Er staat eigenlijk vier jaar voor, maar door het voetballen gaat het natuurlijk wat langzamer.’‘Ik ben altijd full-prof geweest, dat betekende maandag en dinsdag twee keer trainen, woensdag en donderdag één keer trainen, vrijdag de wedstrijd, zaterdag één keer trainen en zondag was onze enige vrije dag. Ik heb net voor twee jaar bijgetekend als semi-prof, wat in de praktijk betekent dat de tweede training op maandag en dinsdag komt te vervallen.’


‘Normaal regelt de TU een stage voor je, maar ik ben zelf op zoek gegaan naar iets dat aan zou sluiten bij mijn ervaring in het betaald voetbal. Ik heb het eerst bij de KNVB geprobeerd, maar daar hadden ze geen tijd voor de begeleiding en ook niet echt iets liggen.’


‘Daarna heb ik de VVCS gebeld en die wisten dat voor de overkoepelende internationale spelersvakbond FIFPro nog wel een interessant onderzoek gedaan zou kunnen worden.’


‘Het onderzoek zal zich concentreren op kennismanagement, dus op het overdragen van kennis. Bij de FIFPro zijn nu 40 landen aangesloten en er komen er ieder jaar meer bij. De nieuwe landen worden opgeleid door landen die al lang ervaring hebben met spelersorganisaties, zoals Nederland. Ik ga onderzoeken of die overdracht van kennis soepel verloopt en hoe dit eventueel verbeterd zou kunnen worden.’