Kofi Mensah: ook laatste eredivisiespeler vindt nieuwe club

5 september 2003

Uit een recent onderzoek van de VVCS bleek dat 31 spelers, jonger dan 32 jaar en met minimaal tien wedstrijden in het vorig seizoen achter hun naam, na afloop van hun contract geen nieuwe club hadden kunnen vinden (zie 26 augustus). Opvallend was dat slechts één speler van die lijst speelde bij een club uit de huidige eredivisie, de overigen kwamen uit voor een eerste divisieclub. Maar ook deze ene eredivisiespeler heeft uiteindelijk een nieuwe club gevonden. Een vraaggesprek met de nieuwe aanwinst van ADO Den Haag, Kofi Mensah.

Kofi, gefeliciteerd met je nieuwe contract.
Mensah: ‘Dank je wel.’

Al in maart hoorde je dat NAC je aflopende contract niet zou verlengen. Is het die maanden daarna steeds stil gebleven?
Mensah: ‘Nee, ik heb wel twee of drie aanbiedingen in Nederland gehad, maar als ik mijn salariseisen kenbaar maakte haakten ze al snel af. Ook in het buitenland was er wel belangstelling, maar daar verloor ik vaak de concurrentie van transfervrije spelers die het afgelopen seizoen wél basisspeler waren geweest.’ (Mensah kwam 11 keer in actie, waarvan 6 keer als basisspeler, red.)’


Kofi Mensah (foto: Proshots)

Dus het was een periode vol onzekerheid?
Mensah: ‘Dat viel wel mee. Daarvoor heb ik teveel vertrouwen in mezelf. Ik heb nooit gedacht dat dit het einde van mijn voetbalcarrière zou zijn. Ik heb me daarom ook niet bij een amateurclub aangemeld zoals Rody Turpijn en Arno Splinter, mijn oude maatjes van Ajax, wél gedaan hebben. Ik weet hoe dat gaat: de eerste maanden schitter je bij de amateurs, maar daarna ga je toch met dat niveau mee. Dan wordt het moeilijk om nog terug te komen.’

Hoe heb jij je dan fit gehouden?
Mensah: ‘Ik ben 4 tot 5 keer blijven lopen, vaak met Nordin Wooter die hier bij mij om de hoek woont. Mijn moeder, mijn vrienden: iedereen maakte zich druk, maar zelf bleef ik vol vertrouwen. Op het moment dat ik net een beetje ongeduldig begon te worden meldde ADO Den Haag zich.’

Na een stage kon je daar voor één jaar tekenen. Is ADO de mooiste club, of hebben de afgelopen maanden betere clubs zich bij je gemeld?
Mensah: ‘Nee, ik ben heel blij met ADO Den Haag. Toevallig had ik vandaag aan een stage kunnen beginnen bij een Engelse club, maar dan zou ik het risico lopen dat je overal naast grijpt. Dan pak ik nu liever deze kans. Bij ADO heb ik het geluk dat Rinus Israel er zit. Hij kent mij nog van het Nederlands elftal onder de 15, 16, 17 en 18 jaar. Ik moet nu gewoon een of twee jaar in Nederland laten zien wat ik waard ben. Als me dat lukt kan ik altijd nog naar het buitenland.’