Sociale voetbalprojecten VVCS: integratie Surinaamse spelers

28 oktober 2003

Naast het dagelijkse werk heeft de VVCS altijd oog gehad voor projecten met een langere adem. Ook dit jaar is de VVCS weer een aantal initiatieven gestart die de sociale positie van voetballers in Nederland moet versterken. Daarnaast is aan een aantal goedlopende projecten een vervolg gegeven. De komende dagen op deze site een overzicht van de activiteiten voor het lopende seizoen. Vandaag: Integratie van Surinaamse spelers in het Nederlands voetbal.

Dit seizoen start de VVCS ook met een onderzoek naar de Integratie van Surinaamse spelers in het Nederlandse voetbal. Al meer dan twintig jaar spelen Surinaamse spelers een zeer belangrijke rol in het Nederlands voetbal en lijkt er van integratieproblemen geen enkele sprake.

Toch stoort het de VVCS dat er iedere keer weer verhalen de kop op kunnen steken over problemen, die te maken zouden hebben met cultuurverschillen tussen spelers van Surinaamse en Nederlandse afkomst. Of het nu bij onrust is rond het Nederlands elftal of bij problemen bij het CFK. De VVCS zou graag een einde willen maken aan dit gespeculeer en eens goed in beeld willen krijgen welke cultuurverschillen er zijn en in hoeverre die volledige integratie al dan niet in de weg zouden staan.


Dennis Purperhart

VVCS-voorzitter Theo van Seggelen: ‘We hebben voor dat onderzoek Dennis Purperhart benaderd, oud-speler van onder meer RKC, Heracles, TOP Oss en het Surinaamse Robin Hood en momenteel uitkomend voor hoofdklasser AFC. Purperhart zal niet alleen met Surinaamse spelers maar ook met Nederlandse spelers praten en in de loop van het seizoen met zijn bevindingen naar buiten komen.’

Dennis Purperhart (33) staat pas aan het begin van zijn onderzoek, maar wil toch alvast een eerste reactie geven: ‘Het lijkt mij een heel interessante opdracht. Ik ken natuurlijk alle jongens, vooral uit Amsterdam en omgeving, en ik weet dat er cultuurverschillen zijn. Maar dat zou niet tot problemen mogen leiden. Wanneer je hetzelfde doel voor ogen hebt, mogen verschillen in achtergrond geen rol spelen. Maar zo gaat het niet altijd. Ik vind het een goede zaak dat de VVCS dit nu eens duidelijk in kaart wil brengen.’