Vooroordelen over de eerste divisie ontzenuwd, deel 4

9 februari 2004

Natuurlijk is de meeste aandacht in voetballand gericht op de eredivisie. Maar gezond betaald voetbal is slechts mogelijk met twee professionele divisies, is de overtuiging van de VVCS. Zes vooroordelen over de eerste divisie onder de loep genomen. Vandaag deel 4: ‘In het bekertoernooi blijkt het grote verschil tussen ere- en eerste divisie steeds sterker.’

‘In het bekertoernooi blijkt het grote verschil tussen ere- en eerste divisie steeds sterker.’

Dat is niet waar.

Sinds het seizoen 1982-1983 gebeurde het maar 2 keer dat er geen enkele eerste divisieclub tot de kwartfinale van het bekertoernooi doordrong.
Dat was in de seizoenen 97-98 en 02-03.

De laatste 22 seizoenen lukte het maar liefst 35 eerste divisieclubs (gemiddeld 1,6) de laatste acht te bereiken. De laatste 11 seizoenen waren dat er 17 (gemiddeld 1,55).

Ook hier is de tendens dus niet of nauwelijks verslechterd. In 1999 bereikten zelfs nog drie eerste divisieclubs de kwartfinale: Eindhoven, Emmen en FC Zwolle.


Frank Kooiman was met drie gestopte strafschoppen de held van
Sparta in de kwartfinale tegen NEC (foto: Proshots)


Ook dit jaar bereikten weer twee eerste divisieclubs de kwartfinale: Heracles en Sparta. De Rotterdammers hebben na de winst op NEC zelfs nog de kans om op 17 maart a.s. via FC Utrecht de bekerfinale te bereiken.