De 36 sollicitatiebrieven van Marco Holster

5 april 2004

Bij Marco Holster viel vorig jaar kort voor 1 april een brief in de bus met de mededeling dat Go Ahead Eagles zijn aflopende contract niet zou verlengen. Met de opzegging van zijn contract kwam Holster terecht in de onbekende wereld van sollicitatieplicht en uitkeringsinstanties.

Holster: ‘Ik zou dat seizoen uiteindelijk 32 van de 34 competitiewedstrijden spelen en ik was 31 jaar oud, dus aanvankelijk hoopte ik nog op een club in het betaald voetbal. Maar op een gegeven moment koos ik bewust voor DOVO.’

Om zijn uitkering veilig te stellen moest Holster wel aan allerlei administratieve verplichtingen voldoen.


Marco Holster

Holster: ‘Ik heb me daarbij laten begeleiden door Louis Everard van de VVCS. Ik ben een paar keer naar Gouda geweest en zo hebben we het samen goed geregeld. Het inschrijven bij het CWI, het aanvragen van de uitkering, hoe je op bepaalde vragen moet antwoorden. Want werkeloosheid in de voetbalwereld ligt toch anders dan daarbuiten.’

Zo geldt voor voetballers de plicht om minstens vier keer per maand te solliciteren. Doe je dat niet, dan komt je uitkering in gevaar.

Holster: ‘Ik heb dat steeds gedaan, maar als ik niet aan het aantal van vier kwam dan kon ik ook Everard vragen of de VVCS namens mij een sollicitatie de deur uitdeed.’

Maar we zijn nu negen maanden verder, in theorie zou Holster dus al bij 36 clubs gesolliciteerd moeten hebben. Solliciteerde hij dan ook bij clubs als Ajax, PSV en Feyenoord?

Holster: ‘Nee, dan zou je jezelf belachelijk maken. Ik heb altijd in de eerste divisie gespeeld, dus om het geloofwaardig te houden heb ik me op dat niveau – ook in het buitenland – geconcentreerd. Bij sommige clubs heb ik vaker dan één keer gesolliciteerd. Een club kan een bepaalde vacature invullen, maar als zo’n speler niet voldoet ontstaat daar een half jaar later weer ruimte.’

Bovendien hoef je niet altijd een brief te schrijven.

Holster: ‘Als je zaakwaarnemer een club belt, geldt dat ook als een sollicitatie. Hoewel ik de kans dat ik nog terugkeer in het betaald voetbal nihil acht, belt mijn zaakwaarnemer Arnold Oosterveer nog geregeld op om te vragen of alles goed loopt. Ik hoor dan van hem dat andere spelers vaak gekort worden op hun uitkering omdat het CWI vindt dat ze niet actief genoeg solliciteren.’

Holster traint nu drie avonden in de week bij DOVO en is voor overdag nog op zoek naar werk buiten de voetballerij.

Holster: ‘Ik heb een afgeronde MBO-opleiding, maar ook dan valt het nog niet mee. Ik heb nu wat dingetjes lopen, maar in het begin werd ik voortdurend afgewezen. Ik zoek het liefste iets als vertegenwoordiger. Maar als voetballer heb je geen werkervaring, dus je hebt eigenlijk net zo veel te bieden als een 22-jarige. Vanwege de economische situatie kiezen ze dan voor een jonger iemand of iemand met meer ervaring. Ik heb ook wel eens onder mijn niveau gesolliciteerd naar magazijnwerk, maar zelfs dan lieten ze gewoon niets van zich horen.’

De uitkering van Holster wordt nu aangevuld met geld uit het CFK.

Holster: ‘Dat is natuurlijk hartstikke lekker dat je dat nu hebt. Ik heb twee jaar bij Ipswich Town gespeeld en toen ik in 2000 terugkwam in Nederland waren de huizenprijzen hier op hun top. Als starters zijn we toen gedwongen geweest om iets te kopen met behoorlijke vaste lasten. Zonder CFK was dat heel gevaarlijk geweest op het moment dat je werkloos raakt. Nu komt het goed van pas. Dat geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het CFK voor voetballers is.’