VVCS informeert Fortuna-selectie

10 mei 2005

De spelers van Fortuna Sittard ontvangen al tweeenhalve maand geen salaris. Dat maakt ze tot schuldeisers van de eerstedivisieclub. Een delegatie van de VVCS informeerde de spelersgroep over de juridische mogelijkheden.

De VVCS heeft de spelers van Fortuna Sittard laten weten welke juridische mogelijkheden ze hebben nu de club al tien weken geen salaris heeft betaald. Eén van de opties is op staande voet ontslag nemen. ,,Als een andere club interesse heeft, adviseren wij daar gebruik van te maken”, aldus Louis Everard van de spelersvakbond, die gisteren in Sittard langskwam om met de voetballers te praten.

De andere mogelijkheid, het aanvragen van het faillissement, is volgens Everard absoluut niet aan de orde. ,,Daar willen de spelers uit gevoel voor Fortuna en de supporters helemaal niet aan denken. Maar nu de club al geruime tijd niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, mogen de voetballers direct ontslag nemen. Dan zijn ze transfervrij. Dat hebben we hen ook laten weten. Mogelijk dat enkelen daarover gaan nadenken en bij ons terugkomen met nieuwe vragen.”

Hoewel de spelers zelf officieel niet naar buiten willen treden, laat een enkeling wel weten dat de situatie langzaam maar zeker uiterst precair wordt. ,,Dat heb ik ook begrepen”, geeft Everard aan. ,,Sommigen hebben aangegeven nauwelijks in staat te zijn naar de training te komen. Die lenen momenteel geld om de benzine te kunnen betalen. Het gaat om een kleine groep, maar die wordt wel steeds groter.”

Everard sprak ook met de leiding van Fortuna. ,,Er kunnen nog steeds geen garanties worden gegeven. Alleen de hoop en de verwachting dat het allemaal goed komt. Maar dat horen we al geruime tijd.”

Technisch manager Fred van Barneveld laat weten ‘niet blij te zijn’ met het advies van de spelersvakbond. ,,Het zou niet prettig zijn indien spelers, die zo lang loyaal zijn geweest, hier ineens gebruik van zouden maken. We wachten nu op een brief van de VVCS met daarin uitgewerkt de opties die zijn aangegeven. Die willen we ook laten toetsen door onze eigen bond, de FBO (Federatie voor Voetbal Organisaties, red.).”