FIFPro pleit voor afschaffing transferwindows

8 februari 2006

Nog nooit vonden in de winterstop zoveel transfers plaats als in de afgelopen maand. Het oorspronkelijke idee om door middel van zogenaamde transferwindows de arbeidsmarkt te stabiliseren kan als volledig mislukt worden beschouwd. De internationale spelersvakbond FIFPro wil daarom terug naar de oorspronkelijke situatie, waarbij transfers gedurende het gehele seizoen mogelijk zijn
Het was de afgelopen maand aan de orde van dag: Spelers die op het allerlaatste moment van club wisselden. Clubs die daardoor vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog op zoek moesten naar een gelijkwaardige vervanger. Andere clubs die in de winter nog even een speler wilden slijten, omdat hij anders zes maanden later voor niets de deur zou uitwandelen (bijvoorbeeld Nigel de Jong en Maxwell van Ajax). Spelers die onder grote tijdsdruk moesten beslissen of ze nog van club wilden wisselen of niet. De transfermarkt was, kortom, door de invoering van transferwindows volledig op hol geslagen.

Nigel de Jong ging in de winterstop van Ajax naar Hamburger SV (Foto: Pro Shots)

Het oorspronkelijke idee van de FIFA in 2001 was om door middel van transferwindows te voorkomen dat spelers op ieder willekeurig moment van club konden wisselen. Dit zou moeten zorgen voor een evenwichtiger competitieverloop en een stabielere arbeidsmarkt. Om clubs tegemoet te komen werd destijds voor uitzonderlijke gevallen een extra transferperiode in de winterstop in het leven geroepen.

In deze betrekkelijk korte transferperiode zouden clubs incidenteel een nieuwe speler moeten kunnen aantrekken. Bijvoorbeeld in het geval dat een club met veel langdurig geblesseerde spelers te maken krijgt.

Vastgesteld moet nu worden dat van de oorspronkelijke opzet om de competities te reguleren weinig terecht is gekomen. Vanaf de invoering van de transferswindows is de winterstop in feite direct verworden tot een extra transferperiode. FIFPro had destijds al zijn bedenkingen tegen het FIFA-plan van de transferwindows, maar accordeerde uiteindelijk toch de bepalingen. Nu het mislukken van de oorspronkelijke opzet evident is, pleit de FIFPro dan ook voor afschaffing van transferwindows.

Louis Everard van de VVCS: ‘Ik heb begrepen dat FIFPro terug wil naar de situatie van voor 2001 waarbij spelers de vrijheid hebben om tijdens het seizoen van club te wisselen, tot een datum in maart om competitievervalsing in de beslissende laatste fase van het seizoen uit te sluiten. De VVCS kan zich volledig in die gedachte vinden.’