Strafmaat gele kaarten

7 maart 2013

In februari 2006 deed de VVCS een onderzoek naar de opninie van spelers over gele kaarten. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de KNVB vanaf het seizoen 2006/2007 een nieuwe strafmaat bij gele kaarten ingevoerd. Scorsingen komen er pas na de 5e, 7e en 9e gele kaart.

De VVCS suurde in samenwerking met FIFPro een enqueteformulier naar alle 37 BVO’s in Nederland. In totaal zijn er 264 reacties binnengekomen van de eredivisie- en eerste divisiespelers. Hieruit zijn duidelijke conclusie te trekken.

Resultaten
Maar liefst 63% van de ondervraagden is het niet eens met de huidige strafmaat van de KNVB bij gele kaarten (schorsing na 4, 6, 7 …. kaarten). Slechts 3 op de 10 betaald voetbalspelers is het weleens met de gehanteerde regeling.

Moet de Duitse regeling bij gele kaarten (schorsing na 5, 10, 15, 20, … kaarten) dan worden ingevoerd volgens de spelers? Nee, want deze strafmaat is volgens de voetballers te ruim.

Opvallend is dat de voetballers het over het algemeen een goede zaak vinden dat de KNVB duidelijke richtlijnen geeft wanneer een gele kaart gegeven dient te worden, maar anderzijds van mening zijn dat de scheidsrechters ondanks de opgelegde richtlijnen  in de aard van de wedstrijd een gele kaart achterwege kan laten.

De spelers zijn van mening dat de scheidsrechters te snel naar een gele kaart grijpen. Vooral de jonge scheidsrechters zijn te streng, zo vindt 74% van de ondervraagde spelers.

– Enqueteformulier –
Hieronder ziet u de enquete die de spelers toegestuurd hebben gekregen:

 
1)         Wij kunnen ons vinden in de thans gehanteerde regeling bij Gele kaarten (schorsing na 4, 6, 7, etc. kaarten)
o       Mee eens
o       Niet mee eens
o       Geen mening
 
2)         Het is goed dat de KNVB duidelijke richtlijnen geeft wanneer een Gele kaart gegeven dient te worden. Dit geeft de speler duidelijkheid.
o       Mee eens
o       Niet mee eens
o       Geen mening
 
3)         Een arbiter dient volgens de door de KNVB opgelegde richtlijnen Gele kaarten uit te delen, en daar niet vanaf te wijken ook al is dat in de aard van de wedstrijd.
o       Mee eens
o       Niet mee eens
o       Geen mening
 
4)         Ervaren arbiters hebben minder Gele kaarten nodig, maar wijken dan vaak af van de richtlijnen van de KNVB.
o       Mee eens
o       Niet mee eens
o       Geen mening
 
5)         Jongere / minder ervaren arbiters grijpen te snel naar een Gele kaart, ook al is dat volgens de richtlijnen van de KNVB.
o       Mee eens
o       Niet mee eens
o       Geen mening
 
 
6)         De in Duitsland gehanteerde regeling bij Gele kaarten (Schorsing na 5, 10, 15, 20, etc kaarten) is te ruim.
o       Mee eens
o       Niet mee eens
o       Geen mening
 
7)         Wij zijn voorstander van de navolgende regeling.
o       Schoring na 4, 6, 7, 8, etc. kaarten
o       Schorsing na 4, 8, 11, 13, 14, etc kaarten
o       Schorsing na 4, 8, 10, 11, etc. kaarten
o       Schorsing na 5, 8, 10, 11 etc. kaarten