Leen van Steensel enthousiast in Jena

22 februari 2007

Het bericht viel op tussen de stroom van transfers in januari. ‘Leen van Steensel van FC Utrecht naar Carl Zeiss Jena’. De naam Jena roept nog altijd herinneringen op aan de voormalige DDR, het IJzeren Gordijn, grauwe flatgebouwen en gammele Trabantjes. Wat heeft een gezonde Hollandse jongen daar te zoeken?

Van Steensel: ‘Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin! Natuurlijk had ik ook die verhalen gehoord over het voormalige Oostblok. Ik zou vanaf 2 januari enkele proeftrainingen afwerken, maar ik ben speciaal al op 31 december naar Jena gereden om er de sfeer te proeven. Heb ik met mijn vrouw oudjaar in een Duits cafeetje gevierd. Dat was best gezellig. Je kunt wel zien dat het hier wat armer is dan in het westen van het land. Maar het is wel een levendige studentenstad, met zo’n 100.000 inwoners.’
 
Leen van Steensel, op deze foto nog actief voor FC Utrecht
Heb je er al woonruimte gevonden?
Van Steensel: ‘Nee, ik ben maar voor een half jaar gehuurd en het is moeilijk om een ingericht appartement te vinden. Dus ik woon in een hotel. Wel lastig dat het hotel waar de club een overeenkomst mee heeft soms volgeboekt is. Dan moeten we weer verhuizen. Ik heb in een paar weken al vier hotels gezien.’
 
De trainer wilde je na die proeftrainingen meteen hebben. In wat voor groep kwam je terecht?
Van Steensel: ‘Een hele leuke, jonge groep. Er zit trouwens nog een Nederlandse jongen in, Mohammed Elberkani die deze winter van Lierse SK overkwam en eerder bij Roda speelde. En Alexander Voigt hebben ze rechtstreeks van Roda aangetrokken.’
 
Het klinkt alsof degradatie koste wat kost voorkomen moet worden.
Van Steensel: ‘Dat is ook zo. Carl Zeiss Jena is een voormalig topclub, die ooit nog Europa Cup tegen Ajax speelde. Ze komen van heel ver, zijn de laatste twee seizoenen gepromoveerd. Dat willen ze nu niet weer meteen prijsgeven.’
 
Heb je het idee dat het Duitse voetbal je wel ligt?
Van Steensel: ‘Jazeker, al moet je wel wennen aan de verschillende gewoontes. Ze kennen hier bijvoorbeeld nauwelijks een warming up, nou dat was ik bij Utrecht met Rob Druppers wel anders gewend. De trainingen zijn ook niet erg zwaar, vaak gaan we na drie kwartier alweer naar binnen. Anderhalf uur heb ik hier nog nooit op het trainingsveld gestaan. Minder vind ik dat ze op de wedstrijddag ook nog ’s ochtends om 10 uur trainen. Ik ben gewend om tot een uur of elf in mijn bed te liggen, als ik ’s avonds moet spelen.’
 
Maar de wedstrijden?
Van Steensel: ‘Dat gaat totnogtoe goed. Ze speelden 3-5-2, maar willen nu overstappen op 4-4-2 met mij als rechter centrale verdediger. Vier man op lijn, dat ben ik gewend, daarom wilden ze mij ook hebben. De eerste drie wedstrijde verloren we ongelukkig met 3-2 en twee keer 1-0 . Maar de laatste twee wedstrijden hebben we gewonnen. We hebben momenteel drie ploegen onder ons, maar er vliegen er vier uit. Het blijft dus spannend.’
 
Zie je jezelf nog langer dan een half jaar blijven?
Van Steensel: ‘Wie weet. Ik heb hierna nog een contract van een jaar bij FC Utrecht. Samen met mijn begeleider Edwin de Kruijff van de VVCS zullen we de opties bekijken. Maar als Jena erin blijft en ze willen met me verder, waarom niet? Het voetbal leeft hier echt. En als we naar Kaiserslautern of FC Köln moeten zitten er 40.000 toeschouwers op de tribune. Mooi toch?’