Dopingzaak Davids schokt Italiaans voetbal

24 april 2001

De dopingzaak rond Edgar Davids heeft de Italiaanse voetbalwereld in hevige beroering gebracht. De stortvloed van dopinggevallen – acht in de laatste weken – worden niet als een exclusief probleem van de verdachten gezien (naast Davids bijvoorbeeld ook Lazio-speler Couto), maar als een zorg voor het gehele Italiaanse voetbal. De spelers zijn verontrust en weten niet wat hen nog allemaal boven het hoofd hangt. Vrijdag vindt er een speciale ontmoeting plaats in Rome tussen CONI en onder meer de Italiaanse spelersorganisatie AIC.
Deze week werd bekend dat Edgar Davids op 4 maart jongstleden na de wedstrijd Udinese-Juventus positief (of zoals de Italianen iets voorzichtiger zeggen: niet negatief) is bevonden bij de dopingtest. In zijn urine zijn sporen van het spierversterkende middel nandrolon gevonden. Juist dit weekend werd bevestigd dat Lazio-speler Fernando Couto bij een tweede (haar)test in Straatsburg opnieuw positief was bevonden.

De uitkomsten hebben de Italiaanse voetbalwereld op hun grondvesten laten schudden. CONI, het Olympisch Comité dat de dopingtesten laat uitvoeren, is bijzonder actief nadat het op 14 december van het vorig jaar zijn wetten op het gebied van anti-dopingbeleid verscherpte.

Spelers dreigen het slachtoffer te worden van het gebrek aan voorlichting van clubs en medici. Hen hangen lange straffen boven het hoofd. Voor sommigen kan een langdurige schorsing zelfs een voortijdig einde van hun carrière betekenen.

Op een persconferentie heeft Davids vandaag met klem ontkend doping te hebben genomen.

De Italiaanse media wisten vandaag niettemin te melden dat Juventus rekening houdt met zeker een jaar schorsing voor Davids. In dat geval zou de Turijnse club geïnteresseerd zijn in Real Madrid-speler Makalele, de 28-jarige aanvoerder van Kameroen.