Bryan Linssen ‘Deze nieuwe prikkel had ik nodig.’

12 augustus 2015

Het liefst had hij afgelopen seizoen al het shirt van FC Groningen gedragen. De transfer ging echter niet door omdat FC Groningen en Heracles Almelo het niet eens werden over de transfersom.

Deze zomer zette Linssen alsnog zijn gewenste stap. ‘Bij FC Groningen ligt het niveau hoger dan bij Heracles. Alles gaat wat sneller. Daardoor moet ik nu elke training tot het uiterste gaan. Alleen op die manier word ik een betere voetballer.’ Mede door de 21 doelpunten van Linssen de afgelopen twee seizoenen wist Heracles Almelo zich te handhaven in de eredivisie. ‘Ik heb mij goed kunnen ontwikkelen bij Heracles, maar ik merkte aan alles dat ik klaar was voor een volgende stap.’

Wanneer merk je dat?
‘Bij Heracles behoorde ik tot de betere spelers. In de wedstrijden was ik keer op keer beslissend. Je moet elke training 100 procent geven, maar als ik een keer op 80 procent trainde, kwam het ook wel goed. Dat hoort niet zo te zijn en dat wil ik ook niet. Je wordt alleen beter als je het maximale van jezelf vraagt. Ik maakte nog steeds stappen in mijn ontwikkeling, maar die werden steeds kleiner. Dan weet je dat het tijd is voor een nieuwe prikkel.’

Die prikkel is FC Groningen. Wat wordt jouw rol?
‘Ik ben gehaald als linksbuiten. In mijn eerste jaar bij Heracles heb ik ook op die positie gespeeld. Het tweede seizoen kwam ik vaker van de rechterkant. Maar linksbuiten blijft mijn favoriete positie. Ik kom daar het beste tot mijn recht. Ik heb veel scorend vermogen, een goede pass en heb een enorme drive. Verder ben ik niet de speler van de tierelantijntjes; ik ben vrij zakelijk. Ik onderscheid me liever met een doelpunt of assist dan tien panna’s. Ik kijk graag naar Dries Mertens. Hij is een vergelijkbaar type, alleen heeft hij een veel hoger niveau.’

Hoe bevallen de eerste weken in het hoge Noorden?
‘Het bevalt uitstekend. Ik ben goed opgevangen door de club en heb mijn draai al aardig kunnen vinden. Het is heerlijk om weer op het trainingsveld te staan en je voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Buiten de trainingen en wedstrijden om ben ik druk bezig met het bezichtigen van huizen. Dat vergt wel wat tijd en energie, maar heeft ook zijn voordelen. Zo leer ik de weg kennen en weet ik meteen waar alles is. Het liefst vind ik iets in een dorpje net buiten Groningen waar ik tot rust kan komen. Op die manier kan ik mij volledig focussen op het voetbal en is de verleiding om bij lekker weer op het terras te gaan zitten minder groot.’

De overstap naar FC Groningen past goed in de geleidelijke weg die jij als profvoetballer tot nu toe hebt afgelegd. Je begon bij Fortuna en bent toen via MVV en VVV bij Heracles uitgekomen.
‘Inderdaad. Ik probeer steeds een stapje omhoog te maken. Maar laat ik eerlijk zijn; als ik voor Ajax of PSV had kunnen kiezen, dan zou ik daarvoor hebben gekozen. Maar dat is voor mij niet de reële weg. Mocht ik mij zo blijven ontwikkelen dan zou dat betekenen dat ik over twee jaar weer een stap omhoog zet. Dat zou mooi zijn. Maar ik moet eerst maar eens bij FC Groningen laten zien dat ik dit niveau aan kan.’

‘Ik voel me prettig bij de geleidelijke weg die ik nu bewandel. Ik word nergens als ballenjongen binnengehaald. Daarmee bedoel ik te zeggen dat ik bij iedere nieuwe club tot nu toe wordt gezien als een directe versterking. Ik moet het nog steeds zelf laten zien, maar ze verwachten wel van je dat je er vanaf het begin staat. Bij Ajax bijvoorbeeld zou ik als één van de jongens binnenkomen.’

Patrick van Diemen staat jou als zaakwaarnemer van de VVCS bij. Hoe bevalt dat?
‘Erg goed. Ik heb mij van begin af aan door de VVCS laten adviseren. Sjef Blatter (niet te verwarren met FIFA-baas Seff Blatter, red.), begeleidde mijn broer Edwin. Hij kwam geregeld bij ons thuis. Toen ik een zaakwaarnemer nodig had, stond het eigenlijk al vast dat dat Sjef zou worden. Sjef heeft zijn werkzaamheden een aantal jaren geleden overgedragen aan Patrick van Diemen, een fijne man die je het hoofd niet op hol brengt en altijd eerlijk is. Ik hoef mij alleen maar op het voetbal te concentreren de rest regelt Patrick voor mij. Dat is een fijn gevoel.’

Het contrast is vrij groot: een paar maanden geleden vocht je nog tegen degradatie, nu ga je de Europa League in.
‘Ja, ik kijk echt uit naar komend seizoen. Bij mijn vorige clubs heb ik nooit eerder meegemaakt dat we op het vliegtuig stapten om in het buitenland een wedstrijd te spelen. De enige keer dat we naar het buitenland gingen was vanwege een trainingskamp. Daar ben je alleen maar aan het trainen, dat is toch anders.’

‘Hopelijk hebben we geluk en loten we gunstig. Wie weet wat er dan kan gebeuren. Overwinteren in Europa met FC Groningen zou een droom zijn. Aan de andere kant zou het ook heel mooi zijn om een Europese topclub te loten. Het lijkt me geweldig om een keer op Anfield Road tegen Liverpool te spelen.’

Heb je jouw persoonlijke doelstellingen al geformuleerd?
‘Het belangrijkste is dat ik mij blijf ontwikkelen. Daarnaast verwacht ik dat mijn kwaliteiten nog beter tot uiting komen bij FC Groningen. Ik wil meer assists geven en meer doelpunten maken dan vorig seizoen, daar wordt een aanvaller tenslotte op afgerekend. Voor nu wil ik zo snel mogelijk een leuk huisje hier in de buurt. Ik wil mijn familie goed kunnen ontvangen. Zij hebben altijd alles voor mij gedaan.’

Het volledige artikel is te lezen in de Contractspeler editie Augustus 2015.

Tekst Guus Peters