Dominique Bruinenberg; “Het zou fijn als alle Eredivisie-speelsters zich fulltime op het voetbal kunnen storten….”

22 december 2020

Claudia, VVCS Vrouwenvoetbal in gesprek met Dominique Bruinenberg, middenvelder van PEC Zwolle.

Goedemiddag Dominique,
Hoe is het? Hoe verloopt het seizoen tot nu toe?

We zijn het seizoen goed begonnen met een gewonnen wedstrijd en gelijkspel. Daarnaast hebben we ook heel vaak goed spel laten zien en veel kansen gecreëerd. Helaas gaat het seizoen wat betreft punten niet zoals we zouden willen. Als we de kansen die we krijgen vaker afmaken, dan kunnen we laten zien waar we eigenlijk horen te staan op de ranglijst.

Heeft COVID veel invloed op jou en het team?

Tot nu toe heeft COVID nog niet direct veel invloed gehad op ons team. Gelukkig maar. Wel is het natuurlijk allemaal anders omdat we ons aan bepaalde regels moeten houden. Het spelen zonder publiek geeft bijvoorbeeld wel echt een ander gevoel.

Je hebt een aantal jaar in het buitenland gespeeld. (Verona, Sunderland, Everton.)
Zie je verschillen met de situatie in Nederland? Kan het Nederlandse voetbal daar wat van leren?

Er zijn zeker veel verschillen. In het buitenland zijn de competities vaak sterker omdat de teams daar een fulltime programma hebben. Als de Eredivisie wil blijven groeien is het noodzakelijk dat er meer geïnvesteerd wordt door sponsoren. Uiteindelijk is de ideale situatie dat alle speelsters genoeg betaald krijgen zodat ze naast hun topsport niet hoeven te werken. Dan kun je als groep meer trainen en ben je vaker en langer bij elkaar waardoor je sneller ontwikkelstappen maakt.

Wat vind je ervan dat de VVCS zich nu ook meer gaat richten op het vrouwenvoetbal?

Ik denk persoonlijk dat dat een hele goede stap is. Er zijn veel meiden die nog niet weten wat de mogelijkheden zijn tijdens en na hun carrière. Daarnaast vind ik belangrijk dat naast de Eredivisie ook de Vrouwen Eredivisie haar stem kan laten horen!

Ok, dankjewel, Do! Veel succes nog dit seizoen en fijne feestdagen!

Claudia van den Heiligenberg, VVCS Vrouwenvoetbal, maakt een rondje langs de velden in binnen- en buitenland en spreekt zo verschillende speelsters over hun carrière en wat VVCS daarin kan betekenen. Nummer 4 in deze reeks, de onstuitbare Dominique Bruinenberg, speelster van PEC Zwolle, voormalig jeugd-international en oud-speelster van oa. Telstar, ADO Den Haag, Verona, Sunderland en Everton.