Evgeniy Levchenko nieuwe voorzitter van voetballersvakbond VVCS

17 juli 2019

Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko is per 1 juli de nieuwe voorzitter van VVCS, de Vereniging van Contractspelers. Levchenko ziet het als belangrijke taak het werk van de VVCS verder onder de aandacht te brengen: “Ik heb in mijn eigen carrière ondervonden hoe kwetsbaar een jonge prof is. Je bent volledig gefocust op je toekomst en de juiste begeleiding is daarbij essentieel, van mensen die je blindelings kunt vertrouwen. De VVCS biedt die begeleiding en zorgt ervoor dat sporters en coaches het beste uit hun carrière kunnen halen, zowel de periode op het veld als in het leven daarna. Ik hoop dat ik daar, in mijn nieuwe rol als voorzitter, een steentje aan kan bijdragen. Het beeld bestaat dat profvoetballers allemaal miljonair worden, maar het tegendeel is waar. De VVCS is er om de belangen van alle voetballers te beschermen, zowel in Nederland als daarbuiten.”

VVCS-directeur Louis Everard is blij met de komst van Levchenko: “Onze oud-voorzitter Danny Hesp heeft besloten een stapje terug te doen. Danny heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van onze organisatie. Wij hebben in Evgeniy een gemotiveerde en betrokken voorzitter gevonden, die weet wat er speelt in de nationale en internationale voetbalwereld, die onze leden gaat vertegenwoordigen in belangrijke overlegorganen waarin wij de belangen van beroepsvoetballers op ieder niveau beschermen. Ik kijk er enorm naar uit met hem samen te werken en ons aanbod aan diensten nog nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.”

VVCS is in 1961 opgericht door Karel Jansen, is in Nederland aangesloten bij de FNV en ook onderdeel van FIFPRO, de internationale koepelorganisatie van nationale voetbalvakbonden waarbij 65 landenorganisaties zijn aangesloten. De VVCS begeleidt contractspelers (m/v) op ieder niveau, vertegenwoordigt spelers in o.a. in het tot stand komen van een cao en is initiatiefnemer van het CFK, het Contractspelersfonds KNVB, een speciale overbruggingsregeling voor voetballers (en wielrenners).

De VVCS zet zich in voor belangrijke thema’s in het betaalde voetbal, voor bestaande en aankomende contractspelers en oud-spelers, waarvan sommige inmiddels trainer/coach zijn geworden. De organisatie was bijvoorbeeld in 2017 verantwoordelijk voor een pamflet van alle Eredivisie-aanvoerders tegen kunstgras. Ieder jaar wordt ook het belang van diversiteit in het voetbal onder de aandacht gebracht, o.a. met de regenboog aanvoerdersbanden als statement dat iedereen in het voetbal gelijk is, ongeacht afkomst, geslacht of seksuele geaardheid.

Veel van het werk van de VVCS gebeurt achter de schermen, bijvoorbeeld door middel van rechtszaken voor spelers, waarvan de rechten in het buitenland zijn geschonden. Daarnaast is de VVCS Academy een opleidingsinstituut waar spelers en oud-spelers een online opleiding naar eigen keuze kunnen volgen. Met Team VVCS worden clubloze spelers fit gemaakt voor het nieuwe seizoen en onder de aandacht gebracht van potentiële werkgevers. De VVCS heeft ook de belangen van de Oranjeleeuwinnen behartigd en aankomende profvoetballers en hun ouders worden geholpen bij het maken van de juiste keuzes.

Evgeniy Levchenko (41) is geboren in Donetsk Oblast (voormalig Sovjet-Unie, thans Oekraïne) en sinds 2001 genaturaliseerd tot Nederlander. Hij speelde in de hoogste divisies van het betaalde
voetbal in Oekraïne, Rusland, Nederland en Australië. In Nederland speelde hij voor Vitesse, FC Groningen, Sparta Rotterdam en Willem II. Levchenko speelde acht interlands voor het Oekraïense elftal. Hij is vaste gast in NOS Studio Voetbal en bij grote internationale wedstrijden en toernooien analist voor de Oekraïense tv-zender Football 1. Evgeniy is getrouwd met actrice en presentatrice Victoria Koblenko en vader van hun zoon Kiy.

Foto: VI Images/Dirk Jan van Dijk