Harry van der Laan naar Italië

29 november 2000

Harry van der Laan vertrekt per 1 januari naar Viterbese. De club uit de Serie C1 is met de onlangs bij Den Bosch ontslagen spits een verbintenis voor een half jaar overeengekomen. Na 208 doelpunten in het Nederlandse betaalde voetbal gaat de 36-jarige Van der Laan nu voor het eerst zijn geluk in het buitenland beproeven.
Nadat de Arbitragecommissie van de KNVB de ontslagaanvraag van het in financiële moeilijkheden verkerende FC den Bosch ontvankelijk verklaarde, hield Harry van der Laan ernstig rekening met een plotseling einde van zijn carrière. Per 1 januari krijgt zijn loopbaan toch nog een onverwacht vervolg. Van der Laan tekende voor een half jaar een contract bij USC Viterbese uit Viterbo, een provinciestadje zestig kilometer ten noorden van Rome. Arnold Oosterveer van Sport Vision legde de contacten, mr Louis Everard van de VVCS screende voor Van der Laan het contract.

Afgelopen zaterdag nog liet Van der Laan zich in De Telegraaf minder vleiend uit over de VVCS. Van der Laan: ‘Dat was een sterk gekleurd artikel waarbij mij woorden in de mond zijn gelegd die ik nooit heb gezegd. De VVCS, via mr Wil van Megen van de FNV ledenservice, heeft er juist alles aan gedaan om mijn ontslagaanvraag aan te vechten. Dat de Arbitragecommissie uiteindelijk anders besloot was niet alleen voor mij maar ook voor de VVCS een grote teleurstelling. De journalist van De Telegraaf wilde blijkbaar de VVCS in een kwaad daglicht stellen en heeft mij daarvoor proberen te gebruiken. Maar ik maak mijn hele carrière al gebruik van de diensten van de VVCS en ben ook nu weer bij deze transfer naar Viterbese prima begeleid.’

Viterbese komt uit in de derde Italiaanse divisie. Na de Serie A en B is de Serie C opgedeeld in twee regionale afdelingen. In de Serie C1/A spelen de noordelijke clubs, Viterbese is – met onder meer vier Siciliaanse clubs – ingedeeld in de zuidelijke Serie C1/B. De club staat momenteel twaalfde met dertien punten uit twaalf wedstrijden. Afgelopen zondag werd met 1-1 gelijkgespeeld bij Castel di Sangro, de club die beroemd werd door het veelgeprezen boek ‘Het wonder van Castel di Sangro’ van auteur Joe McGinniss.
Van der Laan: ‘Ik ben heel benieuwd wat me in Italië te wachten staat, ik heb er in ieder geval veel zin in.’