Justin Hoogma maakt bewuste keuze voor TSG 1899 Hoffenheim

14 juni 2017

Justin Hoogma vierde zondag zijn 19de verjaardag. Gisteren ondertekende hij een vierjarig contract bij TSG 1899 Hoffenheim, afgelopen seizoen de nummer vier in de Bundesliga.

,,Het gaat allemaal snel, maar ik denk dat deze stap heel goed voor mijn ontwikkeling zal zijn,” zegt de talentvolle verdediger, die opgroeide in Duitsland en de Bundesliga altijd fanatiek heeft gevolgd.

Het gaat snel met Justin Hoogma. Dat besef is er ook bij hemzelf. ,,Tijdens het seizoen denk je daar niet zo over na, maar tijdens de zomerstop heb je iets meer de tijd om alles te beseffen en verwerken. Anderhalf jaar geleden nog maar maakte ik de overstap van de jeugd van FC Twente naar Heracles Almelo. Daarna is het allemaal hard gegaan.” Justin maakte zijn debuut in het profvoetbal op 6 maart 2016 in de uitwedstrijd bij NEC, met een invalbeurt na rust. Twee maanden later deed hij 90 minuten mee tegen FC Groningen. Het afgelopen seizoen raakte alles in een stroomversnelling. ,,Ik had mezelf vorig jaar als doel gesteld om veel te gaan spelen, maar dat ik uiteindelijk geen minuut zou missen in de competitie had ik nooit kunnen bedenken. Het begon eigenlijk met de uitwedstrijd bij FC Arouca in de voorronde van de Europa League, waar Ramon Zomer met een knieblessure uitviel. Toen kwam ik na rust in de ploeg en ik ben daarna niet meer uit de basis verdwenen.”

Hoogma speelde dit seizoen alle 3060 minuten in de eredivisie, net als Dario Dumic (NEC), Eric Botteghin (Feyenoord) en acht doelmannen. Hij is de jongste speler die dit ooit presteerde in de eredivisie. ,,Van vermoeidheid heb ik eigenlijk nooit last gehad. Fysiek zit het wel goed met mij. Natuurlijk is zo’n eerste jaar als prof wennen op bepaalde vlakken, maar ik denk dat ik het goed gedaan heb,” zegt de linksbenige verdediger, die met Heracles Almelo op een tiende plaats eindigde en daarmee net naast een ticket voor de play-offs greep. ,,Erg jammer, daar hadden we graag aan meegedaan. Toch kunnen we zeker terugkijken op een geslaagd seizoen. Ik kijk met enorm veel plezier terug op mijn periode bij Heracles Almelo en wil alle mensen die mij geholpen hebben in mijn ontwikkeling enorm bedanken. Heracles is echt een hele warme club, waar iedereen elkaar kent.”

Hoffenheim

De goede prestaties van Justin Hoogma vielen ook de clubleiding van TSG Hoffenheim afgelopen seizoen al snel op, want vanaf januari was er al interesse in de 1,90 meter lange centrumverdediger. ,,Ik had nooit verwacht dat er al zo snel interesse uit het buitenland zou komen, maar ik had bij Hoffenheim wel meteen een goed gevoel. Zeker toen ik daar geweest ben om te kijken en een aantal gesprekken heb gevoerd was ik erg enthousiast.

Klik hier om het volledige interview te lezen.