Kik Pierie: ‘Ik vind het heerlijk om de duels hard in te gaan’

2 januari 2018

Als zijn teamgenoten bij Heerenveen na de training hun auto richting huis sturen, springt Kik Pierie op zijn fiets naar school.

Soms is dat best een beetje gek, erkent de vwo-scholier én basisspeler van Heerenveen. Met zijn 17 jaar en 37 dagen werd hij eind augustus de jongste Heerenveen-speler in de eredivisie ooit. Sindsdien is de verdediger een vaste waarde in de ploeg van trainer Jurgen Streppel.

Voor het grote publiek mocht hij er plots staan, in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, zelf had de goedgebekte verdediger met opvallende naam al langer het gevoel dat hij klaar was om de stap te maken. Kik trainde vorig seizoen al regelmatig mee met de A-selectie en zat enkele wedstrijden op de bank. In de play-offwedstrijd tegen FC Utrecht maakte hij zijn debuut. Aan het begin van dit seizoen volgde zijn eerste minuten in de eredivisie.

‘Ik heb het geluk gehad dat Joost van Aken net voor het sluiten van de transfermarkt vertrok. Daardoor kwam er een plekje vrij in de achterhoede’, blikt Kik terug. Bij Heerenveen wisten ze meteen dat ze de opvolger van Van Aken al in huis hadden. En ook Kik zelf was ervan overtuigd dat dit zijn moment was. ‘De oefenwedstrijden in de voorbereiding gingen goed. Ik merkte dat de groep mij accepteerde doordat ik het liet zien op het veld. Zo werkt het nu eenmaal in de voetballerij.’

Met twee puntgave crosspasses stond de centrale verdediger uit Leeuwarden tijdens zijn eredivisiedebuut aan de basis van de overwinning (1-2) tegen ADO Den Haag. Ook in de wedstrijden daarna bleef hij overeind. Onder meer PSV-spits Jürgen Locadia zat aan de ketting bij de verdediger die de gehele jeugdopleiding van Heerenveen doorliep. In Friesland was een nieuwe publiekslieveling geboren. Een verdediger nog wel.

Ben jij meer het type Jaap Stam of Frank de Boer?
‘Mijn eigenschappen als verdediger komen redelijk overeen met die van Frank de Boer, al wil ik benadrukken dat er nog heel veel moet gebeuren, wil ik hetzelfde niveau halen als hij. Maar De Boer had een goede traptechniek, ik heb ook een goede pass. Daarnaast zijn we ongeveer even groot.’

Kik werd geboren in de Verenigde Staten waar zijn vader als chirurg zeventien jaar geleden in het ziekenhuis van Boston werkte. Niet dat hij zich nog iets van de periode kan herinneren. De kleine Kik was twee maanden oud toen het gezin terugkeerde naar Nederland.

Je hebt een dubbele nationaliteit. Voel je je ook half Amerikaan?
‘Op een of andere manier heb ik wel een bepaalde binding met het land omdat ik er geboren ben, maar ik voel me gewoon Nederlander. Los van het feit dat ik in Amerika geboren ben, vind ik het een indrukwekkend en mooi land. Blijkbaar heeft het zo moeten zijn.’

Het afgelopen jaar ging het in de media regelmatig over de Nederlands-Marokkaanse voetballers in de eredivisie met een dubbele nationaliteit. Onder meer Hakim Ziyech en Sofian Amrabat kozen na lang wikken en wegen voor de nationale ploeg van Marokko in plaats van het Nederlands elftal. Mocht Kik ooit voor die keuze komen te staan, weet hij dan al voor welk land hij wil uitkomen? ‘Bij mij ligt het iets anders’, zegt de verdediger. ‘Ik heb geen familie in Amerika. Ik ben daar toevallig geboren, maar voel me verder Nederlander. Ik zou daar dus niet lang over hoeven na te denken.’

In Leeuwarden groeide Kik op in een sportieve familie. Samen met zijn twee broers – die tevens in de jeugdopleiding van Heerenveen voetballen – werd hem van kleins af aan verteld wat het inhield om als topsporter te leven. Zowel vader als moeder Pierie hockeyde in het verleden op hoog niveau. Vader Jean-Pierre brak op zijn achttiende door bij het Utrechtse Kampong. Hij speelde 33 interlands. Moeder Daniëlle was een gewaardeerde kracht bij Pinoké en Kampong.

Het volledige interview is te lezen in De Contractspeler editie december 2017.