Lieke Martens gekozen in FIFPro World XI

8 maart 2018

Lieke Martens is één van de elf speelsters die zijn gekozen in de FIFPro Women’s World XI, een wereldelftal samengesteld door meer dan 4.100 topvoetbalsters uit de hele wereld. De VVCS sprak met haar.

Gefeliciteerd met jouw uitverkiezing!
“Ik vind het heel erg leuk dat speelsters voor mij kiezen, het is een grote eer, dat vind ik echt. Ik ben trots dat ik bij al die mooie en goede voetbalsters in het team zit. Maar ik ben nog steeds perplex van wat ik het laatste jaar allemaal heb gewonnen.”

Waarom denk je dat de spelers jou hebben gekozen?
“Ik heb gewoon een goed seizoen gehad. We hebben met het Nederlands elftal iets moois neergezet en ik speelde een belangrijke rol.”

Je bent bescheiden.
“Zo ben ik nou eenmaal.”

Je hebt echter wel de meeste stemmen ontvangen van alle speelsters ter wereld…
“O ja? Daar ben ik echt verbaasd over, maar ik vind het heel erg leuk.”

Waarom ben jij verbaasd?
“Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift en er zijn zoveel goede speelsters tegenwoordig: Pernille Harder. Eugénie Le Sommer, Ada Hegerberg…”
“Het afgelopen jaar was voor mij wel heel erg speciaal, ik ben in één klap heel erg bekend geworden. Mensen weten nu dat ik goed kan voetballen.”

Je zou wel met dit Wereldelftal willen spelen?
“Jazeker. Ik wil met de besten ter wereld spelen. Dus dan is dit een mooi elftal.”

Wat voor kwaliteiten heb jij die anderen misschien niet hebben.
“Ik ben een speelster die graag één-tegen-één speelt, de tegenstander opzoekt, vooruit wil en doelgericht is. Ik heb technische vaardigheden en een redelijk goed spelinzicht. Dat alles maakt mij tot zo’n goede speelster.”

Op de lijst van 55 spelers met de meeste stemmen stonden nog vijf Nederlandse speelsters: Anouk Dekker, Danielle van de Donk, Jackie Groenen, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema.
“Dankzij het EK staat Nederland er goed op. We begonnen het toernooi niet als favoriet, maar we hebben stappen gemaakt. Voor het EK keken we op tegen toplanden. Nu zijn er speelsters uit andere landen die op ons stemmen. Dat zegt heel erg veel.”

Jullie hebben ook veel losgemaakt. Ik las een tweet van een vader die meldde dat zijn zoon ook op vrouwenvoetbal wil…
“Dat is wel heel erg tof. Dat was vroeger anders, toen ik met jongens speelde en mensen zeiden: ‘Dat meisje kan niet voetballen’.”
“Ik vind het gewoon heel erg leuk dat ik jonge meisjes én jonge jongetjes inspireer en dat ze willen voetballen omdat ze fan zijn van ons. Toen ik klein was had ik alleen mannen als voorbeeld.”

Zijn er speelsters die je zelf bewondert?
“Toen ik dertien, veertien jaar was, was Marta mijn eerste echte voorbeeld. Ik bewonder haar om wat zij heeft bereikt. Zij is de beste speelster van de wereld. Het is fijn dat ik bij Rosengard in Zweden met haar heb gespeeld. Wij stonden allebei op de vleugels. Marta als linksbenige op rechts en ik als rechtsbenige op links. We hebben een beetje dezelfde kwaliteiten, al denk ik dat Marta iets technischer is, terwijl ik iets meer power heb. Ik heb veel van haar geleerd, zoals afwerken en kijken naar de keeper.”

Je hebt al veel gereisd en veel clubs gehad, ook al ben je pas 25 jaar.
“Ik heb veel clubs gehad, maar altijd met het doel om beter te worden. Ik heb er ook heel veel voor gelaten en heb op mijn vijftiende het huis verlaten. Ik wilde altijd slagen en hou van uitdagingen. Dat heeft me gemaakt tot de speelster die ik nu ben.”

Wat is op dit moment jouw grootste uitdaging?
“Mensen hebben nu een bepaald verwachtingspatroon van mij, maar de kunst is om gewoon hetzelfde te blijven doen. Ik wil me ook ontwikkelen, ik heb nog genoeg te leren en zal daarom hard blijven werken, dat is wat ik altijd gedaan heb.”

Wat probeer je te verbeteren?
“Ik kan in de laatste fase nog wel wat leren, door de juiste keuzes te maken als ik buitenom ga, of door mijn acties te variëren: buitenom, binnendoor. Ik probeer liever van iets waar ik bijvoorbeeld een 8 in ben een 10 te maken, dan van een 5, een 6 of 7, zoals koppen.”

Ook het verwachtingspatroon van het Nederlands elftal.
“Ja. Nu we Europees kampioen zijn, denken mensen dat we ons automatisch kwalificeren voor het WK. We hebben een goed team en we gaan er alles aan doen, maar tegenstanders stellen zich tegenwoordig anders op ons in, door bijvoorbeeld met vijf verdedigers voor de goal te hangen. Dat hadden wij nog nooit meegemaakt. En ik krijg ineens twee tegenstanders tegenover me.”

Jullie bereikten vorig jaar een nieuwe cao met de KNVB. Ook andere vrouwenploegen deden dat in hun land.
“Door het EK heeft het vrouwenvoetbal een ontwikkeling doorgemaakt. Dan komen er ook meer sponsoren bij en zijn we ook meer waard. Dat mag beloond worden. Dat is iets wat ik niet meer dan normaal vindt. We hebben er jarenlang hard voor gewerkt, met heel veel plezier overigens. Doordat veel landen zijn gaan onderhandelen, zoals Denemarken, Zweden, Brazilië, hebben we elkaar ook geholpen. De VVCS heeft ons bijgestaan in de onderhandelingen met de KNVB en dat heeft geleid tot een positief resultaat. Het is een goede waardering van de KNVB voor hetgeen wij hebben gepresteerd.

Hoe gaat het met je bij Barcelona?
“Dat gaat ook goed. Ik kwam daar binnen als Europees kampioen en moest in die hectische periode ook een nieuwe taal en nieuwe ploeggenoten leren kennen. Maar ik zit er wel op mijn plek. We hebben een goed team met veel potentie. We staan nu tweede, omdat we laatst verloren van Athletic de Bilbao. Maar zondag staat de topper tegen Atlético op het programma. Ik hoop dat we dan de kop weer terugpakken.”

FIFPro World XI: