Mark Diemers: ‘Via Fortuna nao veure’

15 oktober 2018

Hij sprak met Willem II-directeur Joris Mathijsen, hij luisterde naar NAC-coach Mitchell van der Gaag en –directeur Hans Smulders. Hij koesterde de lokroep van de vele De Graafschap-fans die hoopten dat hij zou blijven bij de promovendus.

En toch koos de 24-jarige Mark Diemers, vorig seizoen uitgeroepen tot beste speler van de derde periode in de Jupiler League, voor Fortuna Sittard. Eveneens gepromoveerd, maar de jaren daarvoor toch minder succesvol dan de andere drie clubs. Wat heet: Fortuna was bijna failliet, het stadion zat vaak halfleeg en de grasmat was ook nog knudde.

Leg die keuze eerst even uit, Mark.
‘Het is eigenlijk heel simpel. Bij Fortuna had ik het beste gevoel.’

Hoe gaf Fortuna jou dat gevoel?
‘Er zijn drie redenen. Ik ben gehaald voor de nummer 10-positie, een belangrijke eis voor mij. Daarnaast heb ik een klik met trainer Kevin Hofland. Hij heeft heel duidelijk gemaakt dat hij me graag wil hebben, heeft me vaak gebeld en geappt. Hij is een menselijke trainer, met een optimistische voetbalvisie. Ten derde sprak uit de aanbieding een hoop vertrouwen. Maar het belangrijkste is dat ik denk bij Fortuna mijn carrière de beste richting te kunnen geven. Naast de trainer gaven ook andere mensen bij Fortuna me het gevoel dat ik heel erg welkom was. De huidige beleidsbepalers zijn ambitieus en maken die ambities ook daadwerkelijk waar. Er staat een goede selectie.’

Wat was er mis met die andere clubs? Met name NAC en Willem II lijken meer potentie te hebben.
‘Daar is niets mis mee. Ik heb prima gesprekken gevoerd. Alleen kwam ik daar ook voor de nummer 8-positie in aanmerking, een iets meer verdedigende rol. Dat kan ik op zich ook. Maar ik wil gewoon op 10 spelen. Ik wil spitsen wegsteken, ik wil creatief zijn, zelf mijn goals meepikken, mezelf op die manier op de kaart zetten. Bij Fortuna spelen we met vier voorwaartsen waarvan dat verwacht wordt. Ik denk dat deze rol mij ligt. Ik vind het bovendien prettig weer in een nieuwe omgeving terecht te komen. Bij De Graafschap heb ik een geweldige tijd gehad. Nu ben ik weer uit mijn comfort zone. Alles is nieuw. Dat prikkelt me.’

Klik hier om het volledige artikel te lezen in de laatste editie van De Contractspeler.