Negatief transferadvies Turkije, Griekenland en Cyprus

8 augustus 2013

Dinsdag 6 september zond de NOS in het programma Nieuwsuur een item uit met betrekking tot het negatieve transferadvies wat de VVCS onlangs afgaf voor Cyprus, Griekenland en Turkije.

 Na tal van negatieve ervaringen met betrekking tot onder andere, het niet betalen van salarissen besloot de VVCS tot dit advies.

Salarisachterstand

Nieuwsuur spreekt VVCS-directeur Louis Everard. “Wij geven een ondubbelzinnig negatief transferadvies voor deze landen: doe het niet”, verklaart hij. Volgens Everard krijgt zeker 50 procent van de Nederlandse spelers te maken met ernstige salarisachterstanden. Toch verwacht hij dat deze zomer zeker 15 tot 20 Nederlandse profvoetballers naar Cyprus, Griekenland of Turkije vertrekken. “Wij kunnen ze helaas niet tegenhouden.”

Grote bedragen

Edwin Linssen is een van de Nederlanders die gedesillusioneerd terugkeerden uit Cyprus. De oud-speler van Roda JC Kerkrade, VVV-Venlo en Fortuna Sittard tekende in 2010 een contract voor 3 jaar bij AEK Larnaca. Hij genoot van het voetbal en het ontspannen leven aan de Middellandse Zee, totdat hij begin dit jaar geen salaris meer ontving.

Onlangs keerde Linssen met zijn gezin terug naar Nederland. De Limburger, tegenwoordig in dienst bij De Graafschap, heeft nog recht op een half jaarsalaris: “Het gaat om veel geld. Maar ook al was het maar een euro: het gaat om het principe.”

Juridische procedures

Ook voor Thijs Sluijter eindigde zijn buitenlandse avontuur met een kater. Na een carrière die langs Heracles Almelo, Litex Lovech (Bulgarije) en AS Tren?ín (Slowakije) voerde, streek de globetrotter in de zomer van 2008 neer op Cyprus. Niet lang nadat hij zijn handtekening had gezet onder een ogenschijnlijk lucratief, tweejarig contract bij de club Nea Salamina Famagusta, begonnen ook bij hem de financiële problemen.

Nu, ruim 4 jaar en vele juridische procedures later, wacht Sluijter nog steeds op zijn geld. In Nieuwsuur doet de voetballer zijn verhaal.

Hieronder treft u het uitgezonden item:

http://nos.nl/l/tcm:5-1781808/