Robin Muller van Moppes: ‘’Van talentvolle midvoor…..naar 9-5 op kantoor’’?

21 april 2016

Zoals in de vorige Contractspeler gemeld, biedt de VVCS vanaf oktober 2015 een nieuwe service aan. Deze nieuwe service heeft als doel spelers optimaal voor te bereiden op het moment dat hun actieve loopbaan voorbij is.

Één van de deelnemers aan het Loopbaan-traject is oud-profvoetballer Robin Muller van Moppes. Uit het traject kwam mede naar voren dat hij zich graag bezighoudt met het schrijven van artikelen voor vak-gerelateerde media. Om de daad bij het woord te voegen heeft de VVCS aan Robin gevraagd om zelf een artikel te schrijven over zijn Loopbaan-traject. Vanzelfsprekend had hij de creatieve vrijheid om zelf de vorm van dit artikel te bedenken. Onderstaand vind je de bijdrage van Robin.

‘’Van talentvolle midvoor…..naar 9-5 op kantoor’’?

Daar sta ik dan, poserend voor 11 wereldtoppers. Droomde ik van een plaats in dit wereldelftal? Ja, en of! Was het realistisch om te denken dat mijn naam er tussen zou staan? Nee, denk het niet. Sowieso niet vanwege mijn naam die de supporters A: onmogelijk kunnen scanderen en B: ook totaal niet lekker bekt. Maar toch ook omdat ik nét niet de ‘totaalvoetballer’ was die écht het verschil kon maken.

Wesley Sneijder & John Heitinga
Alleen dat besefte ik nog niet toen ik als 9- jarig talent werd weggeplukt bij SC Voorland en een paar maanden later als midvoor mijn 1e goal scoorde bij de E-1 junioren van Ajax. ‘’Sky is the limit’’ dacht ik en ook Wesley Sneijder en John Heitinga zagen dat het goed was. Samen doorliepen we het grootste gedeelte van de jeugdopleiding, maar zoals in het voetbal vaker geldt; onze wegen scheidden zich…

Wetten van de voetballerij
En op mijn eenrichtingsweg richting de top werd ik hard met mijn neus op de feiten gedrukt. Snoeihard…Een kapotte voorste kruisband, net op het moment dat een plaats in de A-selectie bij Ajax heel dichtbij was. En dat betekende na 14 maanden revalidatie niet de overgang van Jong Ajax naar Ajax- 1, maar ‘’één stapje terug om er later weer 2 vooruit te doen’’.

Althans, dat was het plan bij KV Oostende, destijds uitkomend in de 1e divisie van België. Alleen kan je een voetballoopbaan niet plannen en ging ik van één stapje naar twee stapjes terug: blessureleed, matige teamprestaties, en het ontbreken van de bekende dosis geluk zorgden ervoor dat ik niet de stap kon maken naar de Belgische Eredivisie. Maar mezelf een aantal maanden later in Cyprus bij de club Onisilos Sotira tegenkwam, waar ik (tevergeefs) mocht wachten op uitbetaling van mijn salaris.

Profvoetbal en studeren op afstand
Mijn voetbalcarrière liet geen stijgende lijn zien, maar gelukkig vond ik de nodige afleiding in het studeren. Na het volgen van een cursus Sportmassage en het behalen van het diploma Trainer- Coach III Jeugd, besloot ik een HBO- opleiding Commerciële Economie aan het NTI te volgen. Studeren op afstand en dat in je eigen tempo; als profvoetballer komt dat natuurlijk goed van pas.

Dat dit een goede combinatie kan zijn werd ook binnen de geledingen van de VVCS langzaamaan duidelijk. Alleen jammer dat dit besef pas in 2007 werd omgezet in de oprichting van de VVCS Academy, toen ik met mijn studie al halverwege was. Als profvoetballer heb je namelijk een stuk flexibiliteit nodig én een omgeving die weet wat het is om in jouw (voetbal)schoenen te staan. En dat gebeurt naar mijn idee in het reguliere onderwijs nog nèt iets te weinig.

Gelukkig verkeerde ik in de positie dat mijn ouders een opleiding naast het voetbal stimuleerden en dat ook bij Ajax het belang van onderwijs veelvuldig werd onderstreept. Tel daarbij op dat je als jeugdspeler van een BVO een kans hebt van 20-25% om uiteindelijk in het profvoetbal terecht te komen en dan is een keuze voor een extra opleiding of cursus snel gemaakt.

Het volledige artikel is te lezen in de Contractspeler editie april 2016 download editie april