Training VVCS in Loopbaan- en arbeidsmarktoriëntatie

1 juni 2004

De VVCS wil voetballers in de toekomst ook na beëindiging van hun voetballoopbaan kunnen begeleiden bij de keuze voor een (tweede) maatschappelijke carrière. In het kader van deze nieuwe dienstverlening ondergingen vijf oud-spelers de afgelopen week een pilot training Loopbaan- en Arbeidsmarktoriëntatie op het KNVB Sportcentrum te Zeist.

De stap naar de ´normale´ arbeidsmarkt blijkt niet altijd even makkelijk te nemen. De VVCS wil zich voortaan inzetten om, door middel van maatschappelijke begeleiding, de overgang naar deze arbeidsmarkt soepeler te laten verlopen.

Om een goed beeld te krijgen van de behoefte aan een dergelijke begeleiding verstuurde de VVCS enkele weken geleden een enquête met enkele vragen op dit specifieke terrein, waarop meer dan 250 spelers reageerden.

Erik van de Meer en Danny van Husen bespreken elkaars sollicitatiebrief

Afgelopen week onderwierpen op het KNVB Sportcentrum te Zeist drie (oud-)spelers zich reeds aan de Training Loopbaan- en Arbeidsmarktoriëntatie. Deelnemers waren Erik van de Meer (35), laatstelijk actief als trainer van Jong FC Utrecht, Robert van de Weert (34), vorig seizoen afgekeurd als speler van MVV, en Danny van Husen (22), die afgelopen seizoen bij Cambuur Leeuwarden onder contract stond en volgend jaar voor hoofdklasser DOVO zal uitkomen.

Naast dit drietal ondergingen ook Louis Laros, Edwin de Kruijff en Steinar Dietz van de VVCS de training, die werd verzorgd door Rob van den Heuvel van de Cruyff University.

Steinar Dietz, die namens de VVCS het project coördineert: ‘Het was een pilot training, bedoeld om het hele programma nog eens kritisch door te lichten. Op grond van de door de deelnemers geplaatste opmerkingen kan het aanbod nog verder verfijnd worden voordat de begeleiding officieel van start gaat.’

Robert van der Weert presenteert zichzelf tijdens de VVCS-training

Op de eerste trainingsdag stonden de vragen ‘Wie ben ik’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik’ centraal. De tweede dag werd gewijd aan het opstellen van een sollicitatiebrief en CV en het geven van een persoonlijke presentatie. Op de laatste dag van de driedaagse training werd een persoonlijk actieplan opgesteld.

Trainer Rob van den Heuvel: ‘Spelers denken vaak dat ze na een voetbalcarrière geen enkele ervaring hebben voor de arbeidsmarkt. Maar je hebt leren werken in een team, presteren onder de druk, je hebt leren omgaan met uiteenlopende karakters uit alle lagen van de bevolking, je hebt doorzettingsvermogen en weet dat je discipline nodig hebt om iets te bereiken. Je hebt vaak meer in je mars dan jezelf denkt. Deze training is er ook op gericht om je bewust te maken van je eigen kwaliteiten.’