VVCS roept op pogingen matchfixing te melden

26 januari 2016

Voetballers die door tv-makers zijn benaderd over matchfixing moeten zich zo snel mogelijk melden. Die oproep heeft spelersvakbond VVCS dinsdag gedaan bij monde van voorzitter Danny Hesp. ,,Iedereen die zich meldt, loopt geen gevaar voor sancties”, zei Hesp.

De voetbalbond KNVB eist dat voetballers die op welke wijze dan ook worden gevraagd om wedstrijden te beïnvloeden, daarvan melding doen. Gebeurt dat niet, dan dreigt een sanctie. De KNVB onthulde dinsdag dat begin vorige maand een speler uit de Nederlandse competitie was gepolst door mensen die zich voordeden als matchfixers. Hij meldde dat bij de KNVB, waarna het Openbaar Ministerie (OM) ontdekte dat de makers van een tv-programma achter dat telefoontje zaten.

Mogelijk zijn meer spelers benaderd. De VVCS wil dat ook die daarvan melding doen. Hesp heeft daarom alle aanvoerders van de betaaldvoetbalclubs een bericht gestuurd met dat verzoek. ,,Ze moeten hier echt melding van doen, anders kan het als een boemerang bij je terugkomen. Ik kan me niet voorstellen dat die tv-makers slechts één speler hebben gebeld. Als je gebeld bent in deze zaak en dat niet meldt, kan de KNVB stappen ondernemen. Het is afwachten hoe streng de bond dan is.”

Hesp werd maandag al op de hoogte gebracht van de poging van tv-makers om een of meerdere voetballers te polsen voor matchfixing. ,,Ik schrok daarvan. Dit is niet de manier om misstanden omhoog te halen. Als je vermoedens hebt van bepaalde spelers en die uit de tent wil lokken, heb je een zaak. Nu lijkt het erop dat gewoon lukraak spelers zijn gebeld. Wat men zich niet realiseert, is dat je die speler daarmee direct opzadelt met een probleem.”

Bron: ad.nl