Wederom 3 geslaagde Hbo’ers aan de VVCS Academy

10 augustus 2017

Het einde van het seizoen 2016/2017 en de voorbereiding op het nieuwe seizoen is door enkele (voormalige)profvoetballers gebruikt voor zinvolle zaken.

Zo hebben Robert van Boxel, Ramon Voorn en Sjoerd Ars succesvol hun Hbo-studie Topsportmanagement & Ondernemerschap afgerond. Zij deden dit door hun scripties te verdedigen tijdens de eindpresentatie.
Robert heeft voor zijn scriptie samenwerking gezocht met het CFK, de overbruggings- en pensioenregeling voor de professionele voetballers. Zijn onderzoeksvraag luidde: “Hoe kan het CFK de tevredenheid onder zijn deelnemers optimaliseren en hoe kan een tevredenheidsonderzoek daar een bijdrage aan leveren?”

Vanuit zijn scriptie deed Robert aanbevelingen voor opvolgend tevredenheidsonderzoek. Zijn scriptie werd door de beoordelingscommissie beloond met een 8.
Hoewel Robert alweer twee jaar geleden is gestopt als profvoetballer en inmiddels een baan heeft als partner-manager bij IP-One, is hij erg verheugd met zijn behaalde Bachelor: ‘Ik heb er langer over gedaan dan van tevoren verwacht, maar de blijdschap is er niet minder door. Vooral na het beëindigen van mijn professionele voetbalcarrière had ik minder tijd voor de studie. Dat ik deze nu dan toch heb afgerond, maakt mij extra trots.’

De scriptie van Ramon Voorn had als onderwerp Fortuna Sittard, met als onderzoeksvraag: “Hoe kan de Limburgse club uit de Jupiler League de financiële situatie verbeteren binnen een tijdsbestek van drie jaar en welke adviezen kan ik Fortuna Sittard daarbij geven?”

Vanuit zijn scriptie deed Ramon diverse aanbevelingen aan de club om dit te realiseren. Zijn scriptie werd beloond met een 7.
Uiteraard is ook Ramon erg blij met zijn diploma. Zelf zegt hij hierover: ‘Ik ben nu erg blij, maar het afstuderen vond ik het zwaarste gedeelte. Uiteraard heeft dat ook te maken met het feit dat ik het afgelopen jaar mijn eigen restaurant Johnny Wrap heb geopend. Daardoor heb je toch net iets minder tijd te besteden, maar blijft het afronden toch in je achterhoofd spoken. Overigens heb ik nu als zelfstandig ondernemer er wel baat bij dat ik deze studie heb gevolgd!’

De scriptie van Sjoerd Ars tenslotte geeft een antwoord op de vraag in hoeverre verduurzaming en optimalisering van het energieverbruik kan leiden tot extra inkomsten voor een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie (BVO). Met als pakkende titel: “Groen om het doen of groen voor de poen.”

Dit onderwerp was niet zomaar gekozen. Sjoerd is begaan met de natuur en zag in een opzet om bedrijven en clubs te helpen met het verduurzamen en optimaliseren van hun energieverbruik een mooie mogelijkheid om dit samen te laten komen.

Om tot een duidelijke conclusie voor zijn scriptie te komen, heeft Sjoerd enquêtes gehouden bij alle BVO’s, literatuuronderzoek gedaan, een casestudie bij FC Groningen uitgevoerd en zelfs een secundaire bedrijfsanalyse los gelaten op de gegevens van de stichting StadiZon. Dit alles leidde tot de conclusie dat BVO’s extra inkomsten kunnen genereren indien zij hun energieverbruik verduurzamen en optimaliseren.

De examencommissie was onder de indruk van de gekozen werkwijze en de getoonde passie voor dit onderwerp. Het kostte hen dan ook weinig moeite om het afstuderen van Sjoerd te belonen met een 8. Sjoerd was zelf uiteraard erg tevreden met dit resultaat: ‘Met het afstuderen heb ik na vele jaren hard werken een mooi einde kunnen maken aan mijn HBO-studie Topsportmanagement en Ondernemerschap. Dat dit gewaardeerd wordt met een 8 is helemaal super. Wat mij betreft geeft dit ook aan dat het onderzoek naar verduurzaming en optimalisering van het energieverbruik bij Betaald Voetbal Organisaties actueel is. Het mooie is dat de resultaten die uit dit onderzoek zijn gekomen erg interessant kunnen zijn voor BVO’s. Zo kunnen zij bijvoorbeeld door implementatie van deze onderzoeksresultaten en met behulp van de stichting StadiZon na iets meer dan vier jaar een gemiddelde investering van € 200.000 terugverdienen. En als je streeft naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan is dit natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid daartoe. Kortom, ik ben erg blij met de afronding van mijn studie, maar vooral ook met de uitkomsten van mijn onderzoek. Dit is waar ik voor sta en wat bij mij past. Ik kijk dan ook alweer uit naar de volgende uitdaging.’

De VVCS feliciteert Robert, Ramon en Sjoerd met dit prachtige resultaat.