Wout Brama & Maud Roetgering winnen internationale prijs met kinderboek

8 december 2023

Wout Brama en Maud Roetgering, die beiden ruim vijftien jaar voor FC Twente speelden, hebben de FIFPRO Merit Award gewonnen. Ze proberen voetbal inclusiever te maken via hun kinderboek Wout & Maud. De jaarlijkse internationale prijs is een waardering voor het inspirerende werk van voetballers en bonden en werd afgelopen woensdag door VVCS directeur Evgeniy Levchenko overhandigd aan het Twentse duo. FIFPRO is de wereldwijde spelersvakbond van profvoetballers.

Het boek behandelt verschillende maatschappelijke kwesties zoals inclusie, diversiteit, gelijkheid, religie, ras, opvoeding en acceptatie van homoseksuele spelers in het mannenvoetbal. Hun belangrijkste boodschap is dat voetbal voor iedereen is. Het boek is het eerste van een serie waarin meerdere maatschappelijke thema’s aan bod komen.

Roetgering:
“Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zijn of haar talenten maximaal kan benutten binnen de voetballerij maar ook daarbuiten. Op het gebied van inclusiviteit, diversiteit en homo-acceptatie kunnen er nog gigantische stappen worden gezet en dat begint bij de beeldvorming van jonge kinderen.”

Brama:
“Voetbal is de grootste sport van de wereld, maar loopt nog ver achter op het gebied van inclusiviteit. Vooral binnen het mannenvoetbal zijn er nog flinke stappen te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar de acceptatie van homoseksualiteit.”

De VVCS ontving de prijs onlangs tijdens een bijeenkomst van de FIFPRO in Zuid-Afrika. Voorzitter Evgeniy Levchenko van de Vereniging van Contractspelers overhandigde afgelopen woensdag de award aan Roetgering en Brama.

Levchenko: ​​
”Wij vonden het een mooi initiatief van twee oud spelers. En droegen ze voor bij de Merit Award Commissie. Dat ze deze internationale prijs uiteindelijk hebben gewonnen is helemaal fantastisch, en dik en dik verdiend!”

Raymond Beaard, die namens FIFPRO de verkiezing organiseerde, vertelde dat de jury – bestaande uit voormalige en actieve profs, Merit Award winnaars en vakbondvertegenwoordigers – onder de indruk was van het initiatief van beide spelers. “Wout&Maud is meer dan een boek. Het is fantastisch dat twee spelers – een man en een vrouw – samen spreken over onderwerpen die urgent zijn in voetbal en in de samenleving. Ze richten zich op de jeugd, maar ze betrekken ook het gezin en de omgeving in hun project. Dat is een heel sterk concept.”